Всеки ръководител на прокуратура да предостави до една втора от платеният отпуск на обвинители и служители без тяхно съгласие. Това трябва да става по предварително утвърден график, за да се осигури нормалното провеждане на работния процес. Такава препоръка отправи днес Прокурорската колегия към прокурорските шефове.

Наред с това кадровиците препоръчаха и друго – магистратите и служителите, които предстои да бъдат пенсионирани до края на годината, да ползват целия си платен годишен отпуск.

Предложението за това е на главния прокурор Иван Гешев, като още миналата седмица той предложи Пленумът да замрази заплатите на всички магистрати и служители, както и да препоръча на административните ръководители на съдилищата и прокуратурите да се възползват от правомощията си по чл. 7, ал. 2 от закона за извънредното положение и да предоставят до една втора от платения годишен отпуск на магистратите и съдебните служители и без тяхното съгласие.

Пленумът наложи мораториум върху възнагражденията до края на годината. Но реши, че в правомощията на двете колегии е да препоръчат на ръководителите да изпращат в принудителен отпуск съдии, прокурори, следователи и служители.

Затова днес Прокурорската колегия обсъди и одобри предложението на Гешев за отпуските.

Преди вота, главният прокурор обясни и какви са мотивите му за него.

За всеки от вас е ясно, че в условията на извънредно положение и на кризата, която се базира на тази пандемия, развиваща се в целия свят, са налице бюджетни затруднения в момента, които вероятно ще се задълбочат след приключване на кризата.

Съдебната власт и в частност прокуратурата трябва да затегне финансовата дисциплина и да покаже, че не сме извън държавата, независимо от становището на много личности. Ние сме част от държавните структури и като такива трябва да се съобразяваме с тези затруднения и да проявим солидарност към всички български граждани, които изпитват сериозни затруднения от икономически характер“, заяви Гешев.

И добави: „Магистратите вземат сериозни заплати на фона на стандарта в България. Всеки, който се пенсионира, получава определен брой заплати. Не смятам, че е морално и справедливо, в случай, че има възможност, той да не ползва поне някаква част от отпуска, която се е натрупала през годините, а съдебната власт, а от там и данъкоплатецът, да изплащат на колегите доста сериозни суми от десетки хиляди левове. Трябва да покажем съпричастност и солидарност с гражданите и държавата в тази, меко казано, криза“.

Гергана Мутафова заяви, че визията ѝ напълно съвпада с тази на Иван Гешев. Тя добави, че трябва разходването на бюджетни средства трябва да бъде много стриктно и да се използват само за неотложни и спешни плащания.

Така единодушно колегията подкрепи идеята на Гешев за отпуските.

28
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
advokat
advokat
25 април 2020 0:24
Гост

Някой по цял ден изтръгва на полето растения, някой сглобява автомобили, някой ги превозва – някой чисти кафеените зърна – някъде – за да пиеш кафе сутрин, а някой разтоварва в този момент цимент на гарата.

Всичко това – за да получи заплата – ако може и в къщи – на чиновника.

Иван
Иван
16 април 2020 0:19
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
15 април 2020 21:59
Гост

От кога в съдебната система вземат по 20 заплати

хитрярщина
хитрярщина
15 април 2020 19:55
Гост

Натрупването на отпуски в съдебната система е селски тарикатлък и хитрост. Особено сега-не ходят на работа цели звена, но и не са в отпуск. Пазят си го. Да бъде платен например, при напускане или пенсиониране. Възможност, каквато няма при частния сектор-там отпуските стриктно се ползват, с цел да не бъдат обезщетени. В съдебната система при пенсиониране се закешва с 20 заплати, и в добавка с хитро натрупания отпуск. Обезщетения за какво ли не,, бонуси, несметни заплати по 4-5000 лв ,20 заплати при пенсиониране, заплащане на неползван отпуск-рогът на изобилието не спира в съдебната система. Докато частния сектор изнемогва, самозабравилите се… Покажи целия коментар »

123
123
15 април 2020 21:56
Гост

Принципно, прав сте – за липсата на солидарност с обществото, за „абдикацията“ на държавните органи, упражняващи съдебна власт (естествено, лъжовно е „бодряшкото“ изявление на членове на ВСС, че съдебната власт работи – очевидно е, че значителната и значимата част от съдебните дела не се разглеждат, но най-лошото е, че ВСС въобще не се замисля за намиране на елементарни алтернативи, напр. да се разглеждат поне делата в закрито заседания и да се обезпечи разглеждането на открити съдебни заседания чрез отделни Интернет платформи) абсолютно сте прав. И аз се възмущавам от това, но… с Вашето абсолютно отричане на всекиго и всичко нищо… Покажи целия коментар »

отговор
отговор
16 април 2020 6:49
Гост

Предлагам правилата да имат еднаква важимост. Както е записано и в Конституцията-чл 6 ал 2-привилегиите са забранени, вклч и на база заемама позиция-магистратите не са по-по-най. Няма никакъв аргумент „плебсът“ да се пенсионира със 6 заплати бонус , а за по-равните по -специалните закони данъкоплатеца да плаща по 20 заплати. Предлагам магистратите да си плащат осигуровките-по общите правила на КСО. Предлагам при напускане на магистрат да не му се плаща обезщетение, така, както работещ в частния сектор не получава нищо, ако доброволно напусне. Предлагам заплатите в съдебната система да се адекватни на стандарта на живот в държавата. Например-да са процент… Покажи целия коментар »

podkarantinaneraboti
podkarantinaneraboti
15 април 2020 17:22
Гост

Най-после нещо свястно да чуем от него. Браво.

123
123
15 април 2020 17:18
Гост

Бе то и не трябва да изпълняваш чужди поръчки като главен прокурор, а следва да гледаш само закона, ама не го коментираме това….

Каменарче
Каменарче
15 април 2020 16:16
Гост

Тъмносив каскет, изпобеляла блуза,

дързост в погледа гори…..

olele
olele
15 април 2020 15:24
Гост

Доживяхме и това – Гешевия да ни учи на морал!!! Какви времена дойдоха

Анонимен
Анонимен
15 април 2020 15:14
Гост

Напълно подкрепям магистратите и служителите, които предстои да бъдат пенсионирани до края на годината, да си ползват целия платен годишен отпуск. С техните заплати няма да им се отрази много на бюджета.

ганю
ганю
15 април 2020 17:21
Гост

Не целия, а пропорционално на оставащото време до освобождаването им.

Анонимен
Анонимен
15 април 2020 14:37
Гост

Този път не може да се отрече, че Гешев е напълно прав.

Lalov
Lalov
15 април 2020 14:35
Гост

Подкрепям. Времената не са леки и трябва да се вземат мерки. Няма да се харесат на всички ни, но това е.

Ервин
Ервин
15 април 2020 14:35
Гост

Те и хората преди пенсия така мислят/ Да им връчите отпуски и дасе чудят с какво да се занимават баш сега.

Нинов
Нинов
15 април 2020 14:34
Гост

А къде да си ползват платения отпуск бре? Да си седят у дома? Разбирам зора да се спести всеки лев, но ако им дадете отпуската под формата на пари, нали после тия пари те ще ги дадат за производителите на мебели, суровини, техника, пътувания…

Анонимен
Анонимен
15 април 2020 14:38
Гост

Щеше да е добре, ако наистина имаха възможност да изплащат отпуските.

отпуските трябва да се ползват, както е навсякъде
отпуските трябва да се ползват, както е навсякъде
15 април 2020 19:59
Гост

Да, както и хората в частния сектор са пуснати в отпуски. И в съдебната система отдавна трябваше да бъдат изчистени отпуските изцяло. както е навсякъде.

Анонимен
Анонимен
17 април 2020 15:01
Гост

Явно Вие, а дугите коментирали позицията на Гешев не са от системата. Иначе сигурно щяхте да знаете, че масово служители и магистрати работят извънредно, т.е. повече от 8 ч. дневно, 40 ч. седмично. Ако минете покрай съда след 17 ч. ще видите колко прозорци продължават са светят. И това не са само съдии и прокурори, които може да са отишли по-късно на работа к да са останали да доработват. Има редица служители, които за да изпълнят задълженията си качествено и в срок, остават и след работа, ходят да работят през почивните дни и т.н. Никой обаче не заплаща този извънреден… Покажи целия коментар »

Фреди Ф
Фреди Ф
15 април 2020 14:33
Гост

Нека хората си ползват целия платен годишен отпуск

Мавродиева
Мавродиева
15 април 2020 14:32
Гост

Адекватни мерки и предложения и се радвам, че са се разбрали единодушно

Емилиева
Емилиева
15 април 2020 14:32
Гост

Гергана Мутафова заяви, че визията ѝ напълно съвпада с тази на Иван Гешев. Тя добави, че трябва разходването на бюджетни средства трябва да бъде много стриктно и да се използват само за неотложни и спешни плащания.

Това също е така. И аз съм съгласна.

Московски
Московски
15 април 2020 14:30
Гост

Почва да ми харесва Гешев. А на вас?

Борислав Б
Борислав Б
15 април 2020 14:31
Гост

Е то там е въпроса де. Дали всичко това, което прави, го прави защото е искрен или го прави за да влезе в топ 10 на харесваните личности в страната. Там вече е и Пеевски. Кога Пеевски е бил в топ 10? А той дарения прави от много време. Не е само сега.

Рубен Аморим
Рубен Аморим
15 април 2020 14:30
Гост

Гешев и той иска да си прави реклама, за да го харесват после.

Игнат
Игнат
15 април 2020 14:30
Гост

Ами Гешев те хората ще изчаткат ако не си ползват отпуските след кризата. Естествено след всичко това оцелелите ще искат да си починат

Анонимен
Анонимен
15 април 2020 14:39
Гост

Май тази година ще пропуснем морето.

Анонимен
Анонимен
15 април 2020 15:15
Гост

Да ти имам проблемите. Гледай да оцеллеш докато дойде сезона за почивки.