Прокурори определят позволението за включване във вота на гласове, подадени след срока, като „една от най-спиращите дъха злоупотреби със съдебна власт“

Предизборният щаб на действащия президент на САЩ Доналд Тръмп и представители на Републиканската партия заведоха поредица дела, за да оспорят процеса на преброяване на гласовете в поне 5 щата след президентските избори, като в Пенсилвания вече има две, пише „Правен свят“.

Те са с цел забрана на признаването на бюлетините, пристигнали повече от 3 дни след края на гласуването. Преди това включването на тези бюлетини в преброяването бе разрешено от Върховния съд на Пенсилвания. Републиканците смятат това решение за противоконституционно.

В подкрепа на разследването на казуса се присъединява група от 10 републикански върховни магистрати, които са подали „amicus brief“ ( „аргументация на приятел на съда“) до Върховния съд на САЩ по дело, оспорващо законността на закъснелите бюлетини по пощата в Пенсилвания. Магистратите смятат, че държавните власти са надхвърлили своите правомощия, като са приели закъснели бюлетини и са нарушили конституционните разпоредби относно изборите. Което пък от своя страна води до заключение, че решението на Върховния съд на Пенсилвания представлява риск от измама.

„Свободните и честни избори са крайъгълният камък на САЩ и това е една от причините, поради които завиждаме на света“, казва върховния прокурор на Мисури Ерик Смит. „Трябва да гарантираме, че всяко легално гласуване се отчита, както и че всяко незаконно гласуване не се отчита“, лаконичен е Смит.

„Действията, предприети от Върховния съд на Пенсилвания, са една от най-спиращите дъха злоупотреби със съдебна власт, които съм виждал през последните четири години като главен прокурор“, каза прокурор Майк Хънтър от Оклахома.

Ищците от Върховния съд твърдят, че Върховният съд в Пенсилвания е превишил своите правомощия и е нарушил клаузите за избор, заложени в Конституцията, даващи на законодателните органи на държавата, а не на съдилищата, правомощието и „уникалната роля“ да решават различни изборни процедури.

„Нашата система на федерализъм разчита на разделяне на властите, за да запази свободата на всяко ниво на управление и разделението на властите в Изборните клаузи не е изключение от този принцип“, казват още магистратите.

Те също така смятат, че решението, постановено от съда в Пенсилвания, е разширило възможността за измама с избиратели. Това решение, твърдят върховните магистрати, може да е повлияло на тежестта на гласовете в щати и извън Пенсилвания, което е в пряко нарушение на предишните решения на съда, в които се посочва, че всеки глас трябва да бъде „преброен справедливо, без да бъде изкривен от измамно подадени гласове“.

„Ние, като магистрати, и като главни юридически служители на САЩ, имаме отговорността да се справим с този вид съдебна злоупотреба с власт. Поради прецедента, който представлява това решение, може да се повлияе на резултата от изборите, не само в Пенсилвания, но и на националните избори“, каза още прокурор Хънтър от Оклахома.

Междувременно, въпросът за легалността на изборите взе връх в понеделник. Тогава главният прокурор Уилям Бар упълномощи служителите на Министерството на правосъдието да започнат разследвания за потенциални нередности – ход, който доведе до бързото напускане на главния следовател на Агенцията за измами с гласоподаватели Ричард Пилгър.

Малко след срещата с Бар в понеделник, лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл произнесе реч, в която каза, че президентът Тръмп е „100% в рамките на своите права“ да оспори резултатите от изборите.

Още по-любопитен е фактът, че демократите изведнъж смениха твърденията си от „не е имало измама с избори“ на „не е имало широко разпространена измама с избори“.

Междувременно, Джо Байдън се държи така, сякаш изборите са окончателни и всеки момент очаква да назначи началник на кабинета си още тази седмица.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar