Председателите на Софийски градски съд Алексей Трифонов и на Софийския районен съд Александър Ангелов подкрепиха подготвяните промени в Гражданския процесуален кодекс. Те изпратиха общо становище до министъра на правосъдието Десислава Ахладова, в което подкрепят електронното връчване на документи и книжа с мотив, че това улеснява страните и гарантира правата им, както и идеята за въвеждане на стимул за използването на възможностите на електронното правосъдие.

Ето текста на становището на председателите на най-големите съдилища в страната:

Напълно подкрепяме предложените в проекта изменения, регламентиращи възможността за подаване по електронен път на документи, както и извършването на връчвания на съдебни книжа по този начин. Както нееднократно е отбелязвано, използването на тези начини за комуникация между адвокатите, гражданите и съдилищата, ще оптимизира и съответно подобри обслужването, тъй като ще намали времето, което към момента съдебните служители отделят за обслужване на гише, съответно ще даде възможност за повишаване на качеството на работата.

Отделно от това, особено в условия като настоящата епидемична обстановка, ще се избегне струпването на множество хора в сградите на съдилищата, както и опасностите, свързани с физическото връчване на книжа от призовкар, чрез което ще се намалят и рисковете за живота и здравето на всички. Напълно подкрепяме и идеята за въвеждане на стимул за използването на възможностите на електронното правосъдие, чрез предвиденото изменение по § 13 от проекта, касаещо намаляване на държавната такса, при подаване на искания за защита и съдействие в електронна форма чрез единния портал за електронно правосъдие, съответно едновременно с това даване на съгласие за връчване на съдебни книжа също чрез единния портал.

Чрез тази промяна, смятаме, че по напълно естествен начин страните ще се насочат именно към този начин на подаване на иницииращи документи, тъй като в този случай те биха заплатили по-малки суми за държавни такси, освен че ще се ползват от всички останали улеснения – спестяване на време за посещение на сградите на съдилищата, изчакване и допълнителни усложнения, възникващи при физическото подаване на документите. От друга страна, очакваното при наличието на този стимул намаляване на броя на хората, които посещават сградите на съдилищата с цел подаване и получаване на документи, както и извършване на справки, ще намали необходимостта от ангажиране на допълнителни съдебни служители в тази връзка, което ще се отрази на спестяване на разходи, включително касаещи трудови възнаграждения и такива, относими към закупуване и поддържане на техника за сканиране на постъпващите в хартиен вариант документи.

Не на последно място по важност, при по-масовото използване на електронното връчване съществено ще се ускорят сроковете за разглеждане на делата, тъй като в тази хипотеза връчванията се извършват още в деня на изпращане на книжата, докато при връчването чрез призовкари това отнема значителен период от време. Предвидените в проекта изменения в Наказателно-процесуалния кодекс и в Закона за здравето също са изцяло в положителна насока. Детайлното регламентиране на възможността за подаване документи и получаване на съдебни книжа по електронен път в хода на наказателното производство, включително и внасянето на обвинителен акт в съда, едновременно улеснява страните и гарантира процесуалните им права.

Съответно нормативното уреждане на провеждане на съдебно заседание определени случаи чрез видеоконференция е в синхрон с развитието на електронното правосъдие и в настоящата усложнена обстановка предоставя вариант за разглеждане на делата, при който във възможно най-пълна степен се намаляват рисковете за здравето на участниците.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar