Социалната мрежа Twitter обяви, че са изтрили хиляди акаунти свързани с правителствата на Иран и Венецуела, както и с една от сепаратистките партии в Каталуния, съобщава БГНЕС.

Според компанията изтритите акаунти са били предимно на несъществуващи хора, създадени с цел „информационни операции“. Били са изтрити и няколко акаунта на придобилата лоша слава Агенция за интернет изследвания в Русия (АИИ), наричана „ферма за тролове“ в западните медии.

Изтритите от Иран са 4779, за които има съмнения, че са директно или косвено свързани с правителството на ИДИЛ. При тях се наблюдавало „неавтентичо поведение“, обявиха от Twitter, но не пожелаha директно да обвини Иран в някакво нарушение. 1666 акаунта изпращали новини, прокарващи вижданията на Иран по редица дипломатически и геополитически въпроси. 248 акаунта се занимавали само с коментари за Израел, а 2865 акаунта били на несъществуващи хора и коментирали социални проблеми в Иран и по света.

Изтритите акаунти в Испания били общо 130. Те били директно свързани с Републиканското ляво на Каталуния (ERC) – една от най-активните партии, искащи независимост на областта от Испания. Единият от тези акаунти имал 13 хиляди последователи. Според гиганта акаунтите свързани с ERC разпространявали фалшиви новини за забранения от съда референдум за независимост в края на 2017 г. Повечето такива били на несъществуващи личности и били създадени за „неестествено влияние“ в политическите дебати. На последните избори ERC спечели 15 места в испанския парламент, което я направи най-голямата партия от Каталуния за пръв път от повече от 80 години. Лидерът й Ориол Жункерас е един от задържаните и съдени политици за опита за референдум. Той е заплашен от 25-годишна присъда.

Новините на NOVA – вече и в Instagram, последвайте ни.


Линк към новината

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar