Албанският парламент прие резолюция, която осъжда решението на президента Илир Мета да отмени местните избори. Документът беше приет със сто гласа „за“ и седем „против“ и е тест в полза на управляващата Социалистическа партия. Депутатите от партията не уточняват дали ще продължат действията си за сваляне на президента, както по-рано бяха обявили.© БГНЕС

Албанските депутати се събраха днес, за да започнат процедура по отстраняване на президента Илир Мета. Причината – решението му да отмени планираните за 30 юни местни избори. Мета изрази съмнение, че вотът ще бъде недемократичен, ако опозицията изпълни заканата си да го бойкотира.

Премиерът Еди Рама определя действията на президента като „политически шантаж“.

Еди Рама, премиер на Албания: Това решение е неприемливо, а Илир Мета загуби правото си да бъде президент. Няма нещо, което да ни попречи да проведем изборите на 30 юни.

За да отстранят президента, управляващите се нуждаят от 94 гласа в 140-местния парламент, но имат само 74. Дори да приемат вота на недоверие, окончателното решение трябва да се вземе от Конституционния съд. Такъв в момента не функционира, след като преди година бяха уволнени повечето му съдии, а единственият останал, е с изтекъл мандат.

В Албания започна процедура по отстраняване на президента

Управляващата в Албания Социалистическа партия взе решение да започне процедура по освобождаване на президента Илир Мета, като заяви, че е противоконс…

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar