Компанията-майка на Facebook – Meta – заплашва да блокира споделянето на новинарско съдържание в Канада, след като управляващите предложиха нов закон за онлайн медиите, съобщи Engadget.

Законопроектът, изключително подобен на австралийския Кодекс за договаряне на новинарските медии, принуждава платформи като Facebook да влязат в партньорства за споделяне на приходи с местни новинарски организации. От години се критикува факта, че социалните мрежи печелят от чуждо новинарско съдържание, споделено от потребителите.

От компанията на Зукърбърг обявяват в официалния си блог:

„Искаме да бъдем прозрачни относно възможността да бъдем принудени да обмислим дали да продължаваме да разрешаваме споделянето на новинарско съдържание в Канада.“

Обяснението за заплахата идва малко след това – от Meta са възмутени, че не са поканени на една от комисиите, обсъждащи законопроекта.

„Винаги сме подхождали към нашия ангажимент с канадските публични власти по това законодателство в духа на честен и справедлив дебат и затова бяхме изненадани да не получим покана за участие, особено предвид публичните коментари на законодателите, че този закон е насочен срещу Facebook“, пишат още от Meta в блога си.

Разбира се, законопроектът е насочен към всички платформи, на които се споделят новини, а тезата, че Facebook са основна цел само подчертава факта, че Meta видно се счита за монополист на пазара. Нещо, което Зукърбърг постоянно отрича.

Управляващите в Канада допуснаха Google на изслушването, но едва след като техногигантът поиска да участва.

Ръководството на Meta и канадските власти са в конфлик още откакто Зукърбърг и бившата му оперативна директорка Шерил Сандберг пренебрегнаха призовките на комисията по етика на канадския парламент през 2019 г. Канадски министър пък обвини компанията, че ползва същите тези, които опита и в Австралия.

А именно – че споделянето на новинарско съдържание е незначителен източник на приходи за Meta.

Именно в континента-държава обаче Зукърбърг в крайна сметка отстъпи. Австралийците приеха закона, компанията за много кратко спря новините, но след това все пак подписа договори с големи медии в страната.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar