Новият регламент на ЕС за защита на личните данни (GDPR) блокира традиционната кампания на ЦИК с изпращането на писма до 18-годишните тийнейджъри, чиято възраст вече позволява да упражнят правото си на вот.

От комисията са пратили писмо до ГРАО с молба да им предоставят информация с трите имена и постоянните адреси на онези младежи, които са навършили 18 години през тази година и могат да гласуват за първи път на евроизборите на 26 май. В отговор от ГРАО ги уведомили, че няма да им предоставят тази информация, защото представлявала обработване на лични данни и липсва предварително съгласие от младежите. По време на заседанието, на което била повдигната темата, членове на ЦИК изказали мнение, че този отказ от ГРАО няма основание и е незаконен. Според Николай Николов пък всеки държавен орган може да иска всякаква информация от друг такъв във връзка със своите правомощия. В тези на ЦИК пък влизало провеждането на разяснителна кампания. Николов наблегнал на факта, че не става дума за деца, а за хора вече навършили 18 години. В крайна сметка от ЦИК решиха, че ще пратят писмо до МОН и ще търсят съдействие от ведомството за разяснителната кампания и популяризирането на клиповете и брошурата, като за всеки случай ще подготвят и писма за 18-годишните и студентите, които евентуално да бъдат разпространени от школата и вузовете. Изборната администрация ще разпрати до университетите и разяснителните материали в електронен вариант, за да бъдат качени на техните сайтове. ЦИК обмисля също така да запознае с казуса и Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) (виж карето). Иначе в рамките на разяснителната кампания от комисията са подготвили 4 клипа, както и информационни табла. Видеата, които са със субтитри, ще бъдат предоставени и на градския транспорт в София, за да бъдат излъчвани в трамваите, автобусите, тролеите и метрото. Табла, освен в секциите ще бъдат поставени в общините, областните администрации, подразделенията на ВМЕ, НАП, училища и университети. Те ще предоставят подробна информация, включително и образец на бюлетината, както и че при погрешното й попълване може да се получи нова, но това право ще се предоставя на избирателя само веднъж. Ще бъде изписано също така, че в секциите в страната не се допуска гласуване с шофьорска книжка или с международен паспорт.

КЗЛД: Изборната администрация може да ползва личните данни на тийнейджърите

ЦИК може да ползва личните данни на тийнейджърите, за да им праща писма с цел да увеличи изборната активност сред младите. Това коментираха пред „Монитор“ от КЗЛД след отказа на дирекцията към МРРБ ГРАО да предостави на изборната администрация имената и адресите на младежите, които през 2019 година са навършили 18 години и за първи път ще могат да гласуват на евровота на 26 май. От КЗЛД уточниха, че имат становище още от 2016 година, преди новият еврорегламент да влезе в сила. Според него ЦИК може да ползва данните на 18-годишните, но само и единствено с цел разяснителната кампания, като има ангажимента да пази тези лични данни.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar