Милиард и половина потребители на „Уотсап“ трябва да обновят приложението си до последна версия. В противен случай те са потенциални жертви на нов шпионски инструмент.

Пробивът е позволявал целенасочени атаки към конкретни хора – предимно към журналисти, адвокати и представители на неправителствени организации, които се занимават със защита на човешките права, разказват експертите.

Това, което се случва, е, че на телефона се инсталира шпионски софтуер. Според „Файнешъл таймс“ пробивът в „Уотсап“ е открит и използван от израелската охранителна фирма „ЕнЕсO“. От компанията обаче отричат да имат общо със случая.

Водещият им софтуер, наречен „Пегас“, може да събира данни чрез микрофона и камерата на смартфона. От „Амнести интернешънъл“ твърдят, че са жертва на този софтуер.

Така преди година е бил атакуван техен служител, който работи за защитата на човешките права в Саудитска Арабия. За подозрителния линк разказва за bTV професорът от Нюйоркския университет проф. Маргарет Сатъртуейт.

„Тогава той е получил SMS с линк от непознат. Той помолил ай ти специалист да погледне съобщението и му казал, че ако кликне върху линка, този, който му го е изпратил, ще има достъп до данните в телефона му“, обясни Сатъртуейт.

След този случай „Амнести интернешънъл“ и Нюйоркският университет започват проучване от къде идват подобни кибератаки.

„Това, което установихме е, че няма регулация за шпионската кибериндустрия“, допълни проф. Маргарет Сатъртуейт.

Според нея трябва да се въведат регулации, които да спрат правителствата да използват информацията за пропуски в сигурността на популярни онлайн приложения за следене.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar