Apple ще плати 113 млн. долара като част от съдебно споразумение с главните прокурори на 33 американски щата и окръг Колумбия, съобщава Arstechnica. Причината – бавната работа на няколко поколения iPhone, за да се скрие дефект на батерията.

Казусът започна през 2016 г. и 2017 г., когато се оказа, че по-старите поколения на смартфона умишлено забавят своята работа, когато батерията им остарее. Тогава Apple обясни, че това се прави с оглед по-добра и стабилна работа на устройството.

Когато батерията е старата, тя не може да осигури нужната мощност при големи натоварвания. Това от своя страна ще доведе до активиране на системите за защита и ще рестартира телефона. За да не се получава този проблем, телефонът забавя работата на процесора.

Проблемът е, че според главните прокурори Apple не е обяснила всичко това навреме. Те смятат, че информацията е била „укрита“ от потребителите и те не са били уведомени затова предварително, а едва след като се появиха оплакванията.

„Днешното споразумение гарантира, че потребителите ще имат достъп до информацията, която им е необходима, за да взимат информирани решения, когато купуват и използват продукти на Apple“, казва главният прокурор на Калифорния Ксавиер Бесера.

Парите от споразумението ще бъдат разпределени между участващите институции и ще се използват за покриване на съдебни разходи и подсилване на звената за защита на потребителите. Apple ще трябва да предостави и по-ясна и леснодостъпна информация за здравето на батерията и устройството.

Като цяло компанията вече е направила това още преди години в разгара на скандала. А от 2018 г. Apple добави и настройка в iPhone, която да деактивира забавянето на процесора при остаряла батерия.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar