Парламентът ще обсъди ветото на президента, наложено върху част от промените в Кодекса за търговското корабоплаване. С измененията в преходните и заключителни разпоредби бяха направени промени в Наказателния кодекс и Закона за автомобилните превози, с които беше инкриминиран нерегламентираният превоз на пътници.

Според приетата промяна в Наказателния кодекс се създава текст, който гласи, че извършването на обществен превоз на пътници без разрешение, регистрация или лиценз, ще се наказва с от 2 до 5 години затвор и отнемане на превозното средство. Ако деянието е извършено от две или повече лица, наказанието е от 5 до 10 години затвор, глоба от 5 до 15 000 лева, като съдът може да постанови и конфискация до една втора от имуществото на виновния. Гласуваните изменения предизвикаха остри дебати в парламента.

В мотивите си президентът посочва, че от гласуваните текстове не става ясно как ще бъде правено разграничение между т.нар. споделено пътуване и нерегламентирания превоз на пътници, който и сега е административно нарушение. Според него така се оставя прекалено широко поле за преценка от страна на правоприлагащите органи.

Вчера транспортната комисия отхвърли ветото на държавния глава.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar