Дълга нощ изкараха членовете на секционните избирателни комисии (СИК) в опит да отчетат резултатите в РИК. Появиха се позабравените сцени с припаднали хора, опашки от чакащи и масови грешки в 18-страничните протоколи.

Това ознаменува завръщането на хартиената бюлетина на вота на 2 април.

В София до 6 сутринта бяха предадени само 1011 протокола от общо 1650. Най-бавно вървеше работата в 23-и МИР, където секционните комисии бяха връщани да си поправят протоколите масово.

30-годишна с ниско кръвно припадна в НДК

71-годишна припадна и в Пловдив на опашката пред Районната избирателна комисия. Прилошало ѝ заради липсата на достатъчно въздух във втора палата на панаира, където беше 16-а РИК. И този път хора от СИК-овете спяха по столовете, защото обработката на изборните книжа вървеше бавно. „Комисиите вярно са изброили резултатите, но после в протоколите има фундаментални грешки, в тях няма почти нито една точно изпълнена математическа операция.

Изчислявахме отново над 85% от протоколите

и това доведе до забавянето“, обясни за „24 часа“ председателят на 16-а РИК Калоян Сухоруков.

„След 8 сутринта темпото се ускори, защото последните протоколи били почти без грешки. Личеше си, че тези комисии не са бързали и са си свършили прецизно работата“, добави Сухоруков.

В Бургас неразбориите продължиха до сутринта. Едва в 8 ч на 3 април – 12 часа след края на изборния ден, РИК обработи последните протоколи.

„Забавянето дойде от масово сгрешените протоколи. Иначе протоколът е много добър, но може би е най-сложният за попълване от всички избори досега“, коментира и председателят на бургаската РИК адвокат Михаил Хаджиянев, който е стар изборджия.

Според членове на комисията високото възнаграждение на хората в СИК оказало обратен ефект, тъй като

да броят бюлетини, се нагърбили много хора с нисък ценз,

които трудно се справят с изборните книжа.

„Все по-належаща става вече необходимостта от професионална изборна администрация с подготвени председатели и секретари във всяка секция“, смята адвокат Хаджиянев.

Опашките в Бургас се вихриха цяла нощ. Толкова много хора не бяха се редили досега пред зала „Бойчо Брънзов“, където се извършване обработването на изборните документи. Заради сгрешени протоколи се наложи посред нощ да

викат в РИК млада майка с 10-месечно бебе

да си оправя книжата.

Жената била зам.-председател на комисия в отдалечения квартал „Меден рудник“. Тя обяснила на колегите си от СИК, че заради детето не може да ходи да предава бюлетини. Членовете на комисията проявили разбиране и я освободили от този ангажимент, но по-късно се наложило пак да я извикат.

Над 17 часа бяха необходими, за да бъдат приети протоколите на всички секционни комисии в РИК – Кърджали. Последният протокол, който е постъпил в 13,30 ч на 3 април, е бил от Крумовград.

Причина за забавянето и там бяха масовите грешки при попълването на протоколите в секционните комисии“, заяви председателят на РИК Павел Гатев. Според него над 80 процента от подадените документи са били с грешки, което е налагало да бъдат връщани.

Като причина за масовото объркване на протоколи Павел Гатев посочва, че

в последния момент били направени голям брой промени при членовете на секционните комисии

от всички партии в последния момент.

„Замените са правени в последните дни преди изборите, а и в самия ден на вота, а обучението на секционните комисии беше проведено предходната седмица“, каза Павел Гатев. Той допълни, че въпреки забавянето не е имало напрежение сред чакащите. „Хората проявиха разбиране и не се стигна до проблеми“, каза председателят на РИК.

„Има доста сгрешени протоколи, основна причина е това, че СИК са попълвали и сумирали преференциите. Изрично решихме да не се сумират, тъй като там има много грешки“, коментира председателката на ЦИК Росица Матева. ЦИК не е направила анализ на грешките все още.

 

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
дайте я тази свобода
дайте я тази свобода
04 април 2023 16:11
Гост

Да бе хартията Ви е виновна, то цял свят така гласува само ние сме откриватели. Все едно досега не сме гласували така. Целта не е дали е бързо гласуването за комисиите СИК , а да има възможност всеки да гласува и то както си иска , а не да е жертва на „модерността“ или „прогреса“…. това беше в един друг строй да сме прогресивни сили айййй