Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов се извини на журналистката от БНТ Цвета Стратиева (Флора), която изгони от мероприятие миналата седмица, и я увери, че е добре дошла на партийните събития занапред. Едновременно с това Костадинов заяви, че „пристрастните и субективни журналисти (…) ще продължават да не бъдат допускани“ на партийни мероприятия.

Костадинов нарече медии „чуждестранни агенти“ и избяга от въпросите на „Дневник“

Това стана под неин пост в социалната мрежа „Фейсбук“, в който подробно разказа за обидите и заплахите, които са й отправени от Костадинов и негови съпартийци при закриването на предизборната кампания на „Възраждане“ в петък. Журналистката е била там като служител в БНТ с конкретна задача, но Костадинов, след като я разпознал, настоял тя да напусне, защото според него тя не е журналист и нямало значение къде работи. След като Стратиева отказала, активисти на партията я освиркали, други я обиждали („нахалница“, „нищожество“, „боклук мръсен“, „вън боклук“ „вън мърша“), а едър мъж се заканил: „След като не искаш да излезеш по лесния начин, ще те изкараме от тука по трудния“, размахвайки ръка и показвайки жест за шамар.

Журналистически организации са разтревожени от проектозакона на „Възраждане“ за „чуждестранните агенти“

БНТ до този момент не е излязла с официална позиция по случая. Водещи на обществената телевизия в рамките на следизборното студио в неделя вечер опитаха да накарат Костадинов да обясни действията си, но така и не успяха пълноценно да защитят колегата си. В нейна подкрепа с декларация излезе Асоциацията на европейските журналисти.

От написаното от журналистката във „Фейсбук“ днес се разбира, че причина за конфликта е по-ранен спор между нея и Костадинов отново в социалната мрежа. През 2022 г. тя е коментирала законопроекта на „Възраждане“ за чуждестранните агенти като е отбелязала, че партията получава финансиране от канала за споделяне на видеосъдържание YouTube, собственост на американска корпорация, тоест също е чуждестранен агент. Позовала се и на мнения на юристи. По-късно обаче публикувала допълнение, в което цитирала други юристи, споделящи теза на Костадинов. Претенцията му към него била, че противната теза е представена чрез допълнение, а не като нова самостоятелна публикация. „Аз държа на това, че нямам проблем с това да преоценявам действията си и да признавам грешките си и поднасям своите искрени извинения към г-н Костадинов, ако по някакъв начин съм реагирала неправомерно и не съм представила неговата теза в цялост“, пише днес журналистката.

Под поста й е реагирал лидерът на „Възраждане“, който признава, че на свой ред се е заблудил в преценката си, защото вярвал, че й липсва обективност. „Вие имате достатъчно чест и доблест, за да признаете грешката си, ето защо не заслужавахте отношението ми в петък“, пише Костадинов. Съветва: „Не допускайте нечистоплътни типове да ви използват и да ви превръщат в знаме на нечистите си начинания, както се опитват да го сторят „загрижено“ в момента“.

През октомври миналата година Костадинов опита неуспешно да изгони от официална пресконференция в БТА репортера на „Дневник“ Ралица Фичева. Той настоя представители на „Дневник“, „Капитал“, „Медиапул“ и „Клуб З“ да напуснат залата, защото били „жълто-кафяви отходни тръби на американското посолство“. След като журналистката отказа да излезе, а ръководството на пресклуба в БТА отказа да му съдейства, Костадинов сам напусна пресконференцията си. При други изява на партията пък бяха отправени нападки срещу журналистката Емилия Милчева, кореспондент на „Дойче веле“ заради репортаж за събирането на подписка срещу въвеждането на еврото.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar