Българите имат доверие в МВР и биха подали жалба в полицията, ако се наложи. Но когато се стигне до съдебната власт, сънародниците ни са далеч по-резервирани. Това показват данни от проучване на изследователския център „Тренд“, публикувано вчера. Анкетата е проведена „лице в лице“ сред 1002 пълнолетни респонденти и е осъществено между 10 и 18 януари 2018 г.
62% биха се обърнали към полицията при заплаха за личната им сигурност. Едва 21 на сто обаче имат доверие в ефективността на съдебната власт. Толкова са процентите и по отношение на доверието в законодателната система.
Близо 30% не се чувстват сигурни в дома си, показва допитването. 90 процента посочват, че в последната година нито те, нито техни близки са били обект на грабеж или нападение. У 8% от респондентите има страх от насилие от страна на полицията. 78% се страхуват от крадци, две трети – от хора от ромски произход, хулиганите притесняват 69 на сто. Едва 2 процента декларират, че се страхуват от насилие от страна на съпруг/партньор, а 92% отговарят отрицателно.
Данните показват, че най-вече живеещите в малките населени места и селата биха се обърнали към полицията. 73% от хората посочват, че биха подали жалба в полицията, запитани каква би била реакцията им при нарушаване на личната сигурност. 22% посочват, че биха се защитили сами, включително с насилие, при ситуация, в която е нарушена личната им сигурност. 4 процента биха останали пасивни в такава ситуация.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar