МВР изпраща електронни съобщения от 16 октомври

Около 240 000 физически лица имат „профил“ в Системата за сигурно електронно връчване

Отнети са 98 автомобила на пияни дрогирани

Съобщение чрез есемес, по имейл или по Вайбър, че има глоба за нарушение на Закона за движение по пътищата, вече са получили 5000 шофьори. Всички те притежават активна регистрация в Системата за сигурно електронно връчване, която от 16 октомври има връзка със системата на КАТ за наказателни постановления, фишове и електронни фишове за превишена скорост. Това обявиха вчера вътрешният министър Калин Стоянов и зам-министърът на електронното управление Валентин Мундров.

До 2 ноември изпратените документи от МВР към Системата за сигурно електронно връчване са 12 490 наказателни постановления и малко над 100 000 електронни фиша. Те се считат за връчени от момента, в който получилият отвори съобщението и види каква сума дължи и за какво нарушение, след което решава дали да плати, или да обжалва пред съда.

„Честитката“ е само уведомление и не се смята за връчване на глобата. Но влизането в Протала за електронни услуги на МВР или в Системата за сигурно електронно връчване вече се смята за уведомяване и започват да текат срокове за плащане с отстъпка, или за обжалване. Специално за системата човек трябва да има регистрация, с която да удостоверява самоличността си по няколко начина: чрез квалифициран електронен подпис (КЕП), мобилен КЕП (B-Trust или Евротръст), Персонален идентификационен код (ПИК) на Националната агенция по приходите (НАП) или на Националния осигурителен институт (НОИ). Въпреки че съществува от 2015 г. към момента физическите лица с „профил“ в тази система са около 240 000, без да е ясно колко от тях са шофьори и се интересуват изобщо от пътната тема. За сравнение – към края на 2022 г. МВР имаше невръчени 527 000 електронни фиша и към 55 000 наказателни постановления. В момента не ясно колко са, може и да са повече.

За октомври 2023 г. броят на платените глоби е над 11 млн. лв., което е с 2,5 млн. лв. повече спрямо месец октомври миналата година, съобщи министър Калин Стоянов. Той е сигурен, че чрез новата система ще се подобри събираемостта на глобите. И МВР шефът и колегата му по електронното управление са убедени, че санкциите действат превантивно срещу катастрофите по пътищата. Статистиката на КАТ обаче е безмилостна – от началото на тази година до 5 ноември тежките катастрофи са с 350 повече, убитите с 25 повече, а раненитe с 650 повече от същия период на 2022 г.

Стоянов подчерта, че вече са осъдени 194-ма пияни и дрогирани шофьори и са отнети 98 автомобила в полза на държавата. Той смята, че поправките в Наказателния кодекс, приети през лятото, работят. Но не каза какво точно работят, защото голямото увеличение на жертвите по българските пътища е точно в последните 3 месеца. Никой от управниците ни не признава, че заради алкохол и наркотици стават към 1% от тежките катастрофите годишно, докато българите продължават да загиват, само защото не са избягали навреме от държава със скапани и неподдържани пътища, объркани знаци, изтрита маркировка, калпава медицинска помощ…

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
13 ноември 2023 21:31
Гост

За кокошка няма прошка, за милиони няма закони!