Софийският градски съд заседава днес по делото срещу независимия депутат (а преди от ИТН и ПП-ДБ) Радостин Василев, но процесът беше отложен за януари, тъй като защитата му поиска разпит на още свидетели. Василев е подсъдим за това, че опитал да оказва натиск към бившия народен представител Христинка Иванова.

Тя свидетелства пред съда, че Василев имал план да се отцепят 15 души от ИТН и че за тях имало „светло бъдеще“, разказва БТА.

Делото срещу Василев влезе в съда през юли. Според държавното обвинение Василев е опитал със заплахи да принуди бившата си колежка депутат от 47-ото Народно събрание Христинка Иванова да напусне парламентарната група на „Има такъв народ“. Самият Василев беше един от водещите депутати от партията на Слави Трифонов, която дори го направи министър на спорта в кабинета „Петков“. Той обаче се отцепи заедно с група депутати и тогава възникна скандалът с въпросната Христинка Иванова. Впоследствие Василев беше приет в партията на Кирил Петков и Асен Василев и дори стана депутат от коалицията ПП-ДБ, която също напусна, изнасяйки прословутия запис от срещата на ПП през май.

При внасянето на делото Василев обяви, че е „засегнал интересите на задкулисието“ с дейността си като министър и това породило атаката на прокуратурата. Като свое постижение открои, че затворил „рандеву мястото на Бойко Борисов в Дианабад, който обичаше да играе карти там и е сбиротак на мутри и мутреси“.

При Радостин Василев думата „не“ не съществува. Той е авторитарен. Никой не може да е на друго мнение, каза още днес пред съда Иванова.

По думите ѝ целта била отцепилите се да подкрепят правителството на Кирил Петков, след като ИТН оттегли подкрепата си.

Няколко дни по-късно Иванова била заведена в жилище на Василев. Там имало други депутати от ИТН. Василев започнал да обещава как ще се погрижат за отцепниците с постове.

На тази среща, според Христинка Иванова, дошъл и един лидерите на „Продължаваме промяната“ – Кирил Петков. Веднага след това тя се обадила на Тошко Йорданов. Той бил разтревожен от случилото се и това, което тя му разказала.

Няколко дни по-късно Иванова получила обаждане от Радостин Василев. Уплашена, тя започнала да записва разговора.

Днес пред съда Иванова каза, че се страхува от Василев. Този страх се породил у нея заради поведението на депутата.

Тя няколко пъти каза, че тонът и поведението му били арогантни.

След нея, в залата като свидетел се яви и депутатът от ИТН Тошко Йорданов. Той отговори само на няколко кратки въпроса в рамките на минути. Обясни каква е била структурата на партията и как са вземани решения в нея.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar