„Страхувам се за живота си и за детето ми. Не знаех, че това в апартамента са наркотици“, каза пред съда Николай Петров, който в понеделник беше осъден на 5 г. затвор за съхранението на рекордните 367 кг кокаин в апартамент в Студентски град. Дрогата беше заловена през май 2020 г. Освен Петров беше арестуван и Манол Николов, когото съдът оправда.

Причината осъденият Николай Петров да се страхува за живота си е мистериозен мъж, който поискал от него да наеме апартамента в Студентски град и да съхранява стоката. Подсъдимият не посочи името му, но стана ясно, че точно той е причината да се страхува.

Петров отрича да е знаел за дрогата, мислил,че това са медицински консумативи.

Мистериозният мъж го уверявал, че това са добавки и ще се пласират в аптечната мрежа.

Обещал му и

по-дългосрочни

отношения, ако

всичко е наред

„Чувствах се в безизходица. Приятелката ми беше бременна, а аз безработен“, каза в съда Петров. В последната си дума Николай се извини за действията си и поиска да понесе наказанието си.

В наетото от него жилище полицаите откриха множество пакети с кокаин с висока чистота.

Голяма част от тях били подредени в трикрилен гардероб, без да бъдат осигурени специални тайници. 248 пакета от скъпия прах били наредени на три реда в гардероба в спалнята. Останалите 79 пакета са намерени в скрин в кухнята. Всеки от тях е по 1 кг и бил опакован в кафява хартия с маркировка. Намерена е също професионална машина за пакетиране и везна, на която е имало негови отпечатъци. Пред съда Николай отрече да ги е ползвал.

„Хранителните добавки не се крият по гардероби“, каза прокурорът по време на съдебното заседание.

До делото с кокаин разследващите стигат след рутинна проверка на автомобила на Николай Петров на 24 май 2020 г.

Поведението му било странно и усъмнило полицаите. Николай отворил багажника на мерцедеса, където имало 2 сака с кокаин. Полицаите взели ключовете му. С един от тях отворили и ателието, което той наел в кооперацията. Тогава са намерени и останалите пакети.

Откритият кокаин в багажника на Николай е оценен на 9 млн.лв. Мъжът бил задържан веднага.

„Когато полицаите ме спряха, аз им казах, че нося бял прах за лекарства. Разбрах за какво съм арестуван, когато получих обвинителния акт. Бях в шок“, заяви Петров пред магистратите.

Прокурорът обаче изтъкна, че човек, който не знае, че извършва незаконна дейност, не се нуждае от тайник в колата си. Според държавното обвинение огромното количество кокаин е било предназначено за българския пазар.

За кокаина

в колата Петров

е оправдан

Осъден е само за дрогата в жилището. В обвинителния акт е посочено, че той е държал кокаина в багажника на автомобила си от 17,25 ч до 18,23 ч. По това време обаче Николай вече е бил задържан от полицията, а автомобилът му – иззет за претърсване. Това е единствената причина той да бъде оправдан по това обвинение, мотивира се докладчикът по делото съдия Тони Гетов.

Другият подсъдим по делото Манол Николов бе оправдан, защото няма достатъчно доказателства, че е съучастник на Петров, а и той отрича.

Пътищата на Манол и Николай се пресичат през април 2020 г. Тогава Николов е трябвало да бъде опериран в столична болница. Нямал възможност да наеме апартамент, защото се издържал само със социална пенсия. Негов познат го свързал с Николай, който го приел в жилището в Студентски град. Пред съда той разказа, че когато бил на 18 г., преживял тежка кататстрофа, в която изгубил левия си крак.

„Помолих го да ми води отчет за материалите, които съм взел. Той няма никаква вина, освен че е получил подслон за един месец“, каза Николай Петров в съда.

Разследващите стигнаха до Манол Николов по тетрадка с неговия почерк. В нея той описвал стоката, която е съхранявана в депото за наркотици, както и тази, която е изнасяна от жилището.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar