Руският дисидент Алексей Навални е бил преместен в изправителна колония със строг режим (ИК-6) в село Мелехово, Владимирска област. Това съобщи днес за ТАСС председателят на обществената наблюдателска комисия Сергей Яжан, предаде БТА.

„Той пристигна в ИК-6 и се намира там“, каза Яжан, цитиран от ТАСС. По-рано днес адвокати на Навални казаха, че клиентът им е преместен от колонията в Покров, Владимирска област, където пребиваваше досега, на неизвестно друго място със строг режим след встъпване в сила на нова присъда срещу него.

„Днес от колонията в Покров, Владимирска област, ни съобщиха, че Навални вече не е там, а е бил прехвърлен в колония със строг режим, но не уточниха в коя точно. Това е станало във връзка с влизането в сила на присъда по ново наказателно дело срещу нашия клиент“, каза по-рано адвокатката на Навални Олга Михайлова, цитирана от ТАСС.

Навални беше арестуван през януари 2021 г. след завръщане от Германия, където се възстановяваше от отравяне с нервнопаралитично вещество, за което той обвинява Кремъл, и беше осъден на две години и половина затвор за нарушаване на условията на освобождаване под гаранция, посочва Асошиейтед прес.

През март опозиционерът беше осъден на девет години затвор за измама и неуважение към съда – обвинения, които според него са политически мотивирани и представляват опит на властите да го държат зад решетките колкото може по-дълго. Съдът нареди Навални да излежава новата си присъда в затвор със строг режим.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar