4 години затвор получи шофьорът, който уби 16-годишният ученик Костадин Джардов на пешеходна пътека край Атия. Делото приключи само в едно съдебно заседание, тъй като премина по съкратената процедура и признаване на вина от подсъдимия.

Със сълзи, извинения и наведени глави започна процеса за убийството на ученика. Той загина на място, след като бе блъснат от джип, докато пресича пешеходната пътека край с. Атия. На подсъдимата скамейка в съда застана 54-годишният Кирил Георгиев, който е седял зад волана на мощното возило.

„Искам справедливост“, изплака през сълзи в залата на Окръжния съд в Бургас бащата на убитото момче, Апостол Джардов. Почерненият родител плака почти през цялото време. Седем месеца след загубата на единственото си дете, той за първи път се срещна лице в лице с шофьора-убиец. Кирил Георгиев влезе безмълвен и с наведена глава в съдебната зала. „Не мога да върна нещата назад. Съболезнования, съжалявам. Трябваше да се съобразя с обстановката, подцених ситуацията“, каза пред съда Кирил Георгиев. По време на делото стана ясно, че Кирил е бил наказван 4 пъти за шофиране с превишена скорост. Костадин е пресякъл опасния път, като е изминал 10 метра за 8 секунди, вървейки върху пешеходната пътека. Прокуратурата поиска наказание от 7 години лишаване от свобода, но адвокатът на бащата Апостол настоя наказанието да е 9 години.

„Подсъдимият е от Черноморец и трябва добре да познава пътя и да знае, че там има пешеходна пътека. Костадин беше радостта на баща си, единственото му дете“, подчерта защитникът пред магистратите, докато почерненият баща ридаеше.

Защитата на Кирил поиска съкратен съдебен процес и настояваше процесът да се гледа да е при закрити врата, но съдът не уважи молбата.

„Кирил Георгиев е привлечен като обвиняем за това, че на 20.11.2017 г., при управление на моторно превозно средство на Главен път II – 9 в посока от Черноморец към Бургас, в района на кръстовището с пътя за село Атия и Военноморска база Бургас, нарушил правилата за движение по пътищата“, казаха от прокуратурата.

Подсъдимият е шофирал джипа – убиец с превишена скорост от 95 км/ч, при разрешени 60 км/ч в района на инцидента, известен още като „отсечката на смъртта“, заради многото трагични инциденти. Шофьорът не е намалил приближавайки пешеходната пътека и изобщо не е натиснал спирачки.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar