Съд в Алкмаар, Нидерландия, наказа с четири години затвор 49-годишен мъж за неуспешния му опит да открадне картина на Клод Моне от музея Заанс в гр. Заандам, съобщи електронното издание „Ен Ел таймс“.

На 15 август миналата година посред бял ден и в работното време на музея, осъденият Б. сваля платното „Фоорзаан и Вестерхерн“ на прочутия френски импресионист от стената в музея и излиза извън сградата. Наблизо го чака съучастник, който стреля във въздуха, за да уплаши минувачите и служителите на музея, които преследват Б. Те обаче успяват да изтръгнат ценната картина от ръцете на крадеца. Двамата съучастници избягат от местопрестъплението, но без плячка.

По време на процеса Б. детайлно обясни мотивите за кражбата. Той каза, че заради дългове към престъпници бил принуден от тях да открадне картината.

Творбата е повредена при опита за кражба, след което е възстановена, но все още не е върната в музейната експозиция. Културната институция я придобива през 2015 г. за близо 1,5 милиона евро.

През 2002 г. Б. е откраднал две картини от музея „Ван Гог“ в Амстердам със съучастник. Те се появиха през септември 2016 г. в Италия, открити по време на разследване срещу мафията в Неапол. През 2005 г. Б. бе осъден за кражбата.

Прокуратурата предстои да реши дали да заведе дело и срещу съучастника на Б. в кражбата от музея в Заандам. Мъжът бил арестуван през януари и освободен след разпит.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar