Словашкият парламент отказа да свали имунитета и да разреши задържането на бившия премиер Роберт Фицо, който е обвинен в създаването на престъпна група, съобщи Асошиейтед прес. Едва 74 от 150-те депутати в Националния съвет гласуваха в подкрепа на искането на прокуратурата, което е с двама по-малко от необходимото мнозинство. Прокурорите заявиха, че искат да задържат Фицо, за да му попречат да влияе на свидетели.

Фицо отрича да е извършил каквото и да било нарушение, като твърди, че повдигнатите миналия месец обвинения срещу него са политически мотивирани. Той заяви, че делото срещу него и бившия му министър на вътрешните работи Роберт Калиняк има за цел да унищожи политическата опозиция.

Понастоящем Фицо е депутат от лява опозиционна партия „Смер-Социална демокрация“, което му дава имунитет. Калиняк, който беше задържан, в момента работи като адвокат. Четирипартийната управляваща коалиция в Словакия разполага с комфортно парламентарно мнозинство, така че резултатът от днешното гласуване отразява разцепление в коалицията.

Коалиционното правителство превърна борбата с корупцията в ключов политически въпрос. Откакто то пое властта след парламентарните избори през 2020 г., редица висши служители, полицаи, съдии, прокурори, политици и бизнесмени бяха обвинени в криминални престъпления.

Фицо, който е смятан за популист, беше премиер в периода 2006-2010 г. и отново от 2012 до 2018 г. Той подаде оставка след убийствата през февруари 2018 г. на разследващия журналист Ян Куцияк и годеницата му Мартина Кушнирова. Когато беше убит, Куцияк разследваше евентуална корупция в правителството. Убийствата предизвикаха големи улични протести, невиждани от десетилетия, и политическа криза, която доведе до падането на правителството.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar