33 американски щата са завели общо съдебно дело срещу Meta, съобщава BusinessInsider. Обвинението е, че ИТ гигантът съзнателно позволява на малолетни да използват платформите на компанията и не прави нищо, за да ги спре.

Официално, лица на възраст под 13 г. нямат право да използват Facebook, Instagram или другите платформи на компанията. Това е написала самата тя в правилата на услугите.

Въпреки това тя е наясно, че има „милиони“ потребители на услугите, които са под тази възраст, но не предприема стъпки, за да ги отстрани от платформите. Според документи, прегледани от в. New York Times, компанията дори рутинно преглежда, анализира и документира тези профили, но реално е закрила само малка част от тях.

В жалбата се твърди още, че Meta е направила Instagram така, че активно да привлича и задържа вниманието на младите. ИТ гигантът е обвинен и че събира лични данни на тези малолетни потребители, включително имейл адрес и местоположение. Щатите обвиняват компанията още, че полага големи усилия да не разкрива тези си практики.

Говорител на Meta отговаря, че жалбата не е основателна и разглежда избирателно само определени части от документите и си подбира какво да включи в аргументите. ИТ гигантът твърди, че има въведени мерки и процеси, които да премахва профили на потребители, чиято възраст е под минималната, „когато ги идентифицира“. Ако компанията бъде намерена за виновна от съда, я грозят огромни глоби.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar