Колко бързо българите могат да станат официално малцинство в Северна Македония? Оказва се, че Конституцията на страната не създава пречки това да се случи още сега. Илияна Шишкова разговаря с председателя на Конституционния съд на Северна Македония – Добрила Кацарска.

„РС Македония още от 1991 г. има демократична Конституция. От гледна точка на конституционното право сме подготвени да сме част от европейското семейство. Ние сме мултиетническо общество. Македония е държава на македонския народ, но и на останалите – албанския, турския, ромския, сръбския… Малцинствените общества имат абсолютно същите права като македонското. Нашата Конституция не съдържа нито една разпоредба, която да ограничава правата на македонците и малцинствата. Еднакви права и свободи – на изразяването, на мисленето, на политическите пристрастия и т.н. Не деля хората и като гражданин не ми пречат българите, които живеят в Северна Македония. Няма законова пречка българското малцинство да бъде вписано в Конституцията на страната“, категоричен е магистратът.

Тя уточни, че РСМ има подписана Рамкова конвенция за националните малцинства на Съвета на Европа. „Признаваме правата на всичките ни граждани. Политиците не са ме питали за мнение по казуса, но ако ме питат, като юрист ще отговоря – няма законова пречка македонските граждани, които се самоопределят като българи, да се впишат в Конституцията“, потвърди Кацарска.

По думите ѝ не подкрепя никакви прояви на насилие, но трябва да признаем, че изолирани случаи има във всички страни. „Не само в Европа, но и в света. Относно българските сдружения трябва да се поясни, че и съдът може да допусне грешки, макар да се грижим за правата на малцинствата. Пример е казусът със сдружението „Радко“ – то се грижи за идентичността на българите в РСМ. Когато КС прие преди около 10 години отрицателно решение, те се обърнаха към съда в Страсбург. Така то беше регистрирано и до ден-днешен функционира. Уважаваме максимално присъдите на ЕСПЧ. Беше прието изменение на Закона за регистрация на сдружения, където се упоменават изискванията за това. Ако са изпълнени и това е доказано, няма пречка да съществува“, подчерта съдията.

Целия разговор гледайте във видеото.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar