Базираната на криптовалути престъпност е достигнала рекордно високо ниво през 2021 г., докато общите законни плащания също са достигнали исторически рекорд. Това обяви групата за данни Chainalysis, информира „Франс прес“.

Престъпните транзакции, включващи биткойн и негови „събратя“, възлизат на 14 млрд. долара, което е с 79 процента повече от 2020 г. според анализа на групата.

Междувременно общите плащания с криптовалута са нараснали с 567 процента до 15,8 трлн. долара на годишна база, уточни Chainalysis, след като секторът спечели силна подкрепа от традиционни финанси.

„Като се има предвид това бурно приемане, не е изненада, че все повече киберпрестъпници използват криптовалута“, заключава групата.

„Всъщност, с нарастването на законното използване на криптовалута, което далеч изпреварва ръста на престъпното използване, делът на незаконната дейност в обема на транзакциите с криптовалута никога не е бил по-нисък“, допълва Chainalysis.

Незаконните транзакции възлизат на 0,15 на сто от общия брой.

Въпреки по-ниския процент, „престъпната злоупотреба с криптовалута създава огромни пречки за продължаващото приемане, увеличава вероятността от налагане на ограничения от правителствата и най-лошото от всичко виктимизира невинни хора по света“, подчертава докладът.

Ръстът на измамите е бил 82 процента миналата година според Chainalysis.

„Издърпването на килима“ изигра значителна роля, отбелязва групата. Това е, когато инвестициите, особено в по-нови криптовалути, изведнъж изчезват.

Такъв беше случаят миналата година със „Squid coin“, вдъхновен от хита на Netflix „Squid Game“.

Създателите на Squid coin изчезнаха от социалните мрежи, както и печалбите на инвеститорите, отразявайки други измами с криптовалути.

„Едно обещаващо развитие в борбата срещу престъпността, свързана с криптовалути, е нарастващата способност на правоприлагащите органи да конфискуват незаконно получена криптовалута“, посочват от Chainalysis.

В същото време незаконни адреси в момента държат криптовалута на стойност най-малко 10 млрд. долара според Chainalysis.

„Голяма част от тази стойност не идва от първоначалната сума, получена от престъпна дейност, а от последващи увеличения на цените на държаните крипто активи“, се изтъква още в доклада.

Криптовалутите обаче са много нестабилни, а стойността на лидера в сектора биткойн рязко падна през последните дни.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Hellen
Hellen
28 март 2022 14:00
Гост

Ако знаете некој што бил измамен или цел на измамници, не правете го да се чувствува засрамено, секој може да биде жртва, пред неколку месеци јас и мојата сопруга бевме измамени околу 29.000 долари, речиси се откажавме во животот, бевме безнадежни додека брат не ме претстави. до експертите за глобални средства за наплата да ми ги вратат средствата, тие ми ги враќаат сите пари и сега сум среќен
Можете да ги контактирате преку оваа веб-страница ( w w w. gfrexperts .com )
Направете го вистинскиот чекор и вратете ги вашите изгубени средства, верувајте ми дека тоа е 100% можно.