Министерството на финансите ще обжалва получения във ведомството отказ от Софийската градска прокуратура да образува наказателно производство за неправилно разходвани средства от Агенция „Пътна инфраструктура“. Сигналът беше подаден от министрите на финансите и на регионалното развитие Асен Василев и Виолета Комитова на 29 юли 2021 г., когато те бяха част от служебното правителство, съобщават от министерството.

Един от аргументите на прокуратурата за отказа е, че „в случаите, в които нарушаването на служебните задължения и при неизпълнението им липсват данни или доказателства, че се действа с пряк умисъл и специална цел – лицето да набави за себе си или за другиго облага, или да се причини другиму вреда, не е престъпление по служба“.

Позицията на Министерството на финансите е, че няма как „без умисъл“ АПИ да е възложила допълнителни и извънредни задания, многократно над стойността на сключените договори – 40 договора с надвишение от 2,9 млрд. лв., чрез анекси и в нарушение на Закона за обществените поръчки. Тези нарушения са предмет на сигнала на МФ и МРРБ.

През юли бе съобщена и справка на АПИ, според която при одобрен бюджет на агенцията за текущ ремонт и поддръжка за 2021 г. от 382 млн. лв. тя е възложила дейности на стойност близо 2,9 млрд. лв., като от тях 1,45 млрд. лв. са през 2021 г. и 1,4 млрд. лв. – за 2022-а и следващи години.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar