Първата присъда в процес, свързан с терористичните атаки в Париж през 2015 г.. Салах Абдеслам – единственият оцелял терорист от атентатите във френската столица беше осъден на 20 години затвор от белгийски съд. Той беше признат за виновен за опит за убийство на белгийски полицаи през 2016 година по време на операцията по задържането му.

На 16 март 2016 година, седмица преди атентатите в Брюксел, полицаи извършва рутинна проверка на къща в един от брюкселските квартали, за която се предполага, че се използва от терористи. Когато се опитват да влязат вътре, трима души откриват стрелба по тях. Изстреляни са 34 куршума, един от агентите е ранен в глава. Силите на реда успяват да неутрализират единия от тримата стрелци – Мохамед Белкаид.

Другите двама – Абдеслам и Аери получиха днес своите присъди.Освен опит за убийство на полицаи с бойно оръжие, те бяха признати за виновни, че са действали в терористичен контекст. И за тримата стрелци разследващите са представили доказателства, че са били верни на Ислямска държава. Адвокатът на полицаите беше доволен от присъдата.

Марис Алие – адвокат на полицаите: Мисля, че всички наши искания бяха удовлетворени, можем да бъдем доволни. За полицаите е важно признанието, че работата, която вършат всеки ден е много опасна. Съдът се произнесе, че стрелбата по полицаи е много тежко престъпление, извършено от Ислямска държава. Това е атака срещу нашето демократично общество и ценностите ни.

Адвокатът на Абдеслам Свен Мари заяви, че ще се консултира с клиента си и не е изключено да обжалва присъдата на по-горна съдебна инстанция.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar