В тежки сблъсъци с полицията влязоха 12 хил. протестиращи, събрали се пред гръцкия парламент в Атина в неделя. Масовото недоволство в страната продължава вече няколко дни след трагичната катастрофа между товарен и пътнически влак край Лариса, в която загинаха най-малко 57 души. Сред жертвите бяха предимно ученици и студенти.

Демонстрантите подпалваха кофи за боклук и хвърляха бензинови бомби, а силите на реда им отвърнаха със сълзотворен газ и шокови гранати, разчиствайки централния площад „Синтагма“ от протестиращите за няколко минути.

Преди да се достигне до сблъсъци, хилядите гърци, които се събират вече с дни, за да изразят недоволството си от неглижираната с години ситуация с жп транспорта в страната, пуснаха стотици черни балони в небето в памет на загиналите. Някои държаха и транспаранти с надпис: „Долу правителствата убийци.“

В събота вечерта пък, отново пред парламента, над хиляда младежи се събраха да поискат справедливост за случилото се, като запалиха и пуснаха стотици фенери в небето. По време на мълчаливия протест със свещи бяха изписани думите „техните печалби – нашите мъртви“. Включиха се и железничарите, които спряха влаковете за още 48 часа, докато роднините погребват овъглените си близки.

„Младежта в страната кипи от скръб, гняв и възмущение

след трагедията. Това е предизвестено престъпление и виновниците са ясни – държавата, компанията, която изчислява човешкия живот с пари и разходи“, заяви един от протестиращите.

Във всички църкви в Гърция в неделя беше отслужена литургия за помен на жертвите от катастрофата. Министърът на външните работи Никос Дендиас пък беше в Истанбул, където Вселенският патриарх Вартоломей отслужи литургия в памет както на починалите от катастрофата, така и на жертвите от земетресението в Турция.

На този фон гръцкият премиер Кириакос Мицотакис поиска публично прошка от близките на загиналите в най-тежкият жп инцидент в историята на страната. „Два влака, пътуващи в различни посоки, не могат да се движат по една и съща линия и никой да не забележи“, подчерта той във фейсбук. Премиерът заяви, че иска да говори за трагедията без клишета. „Не можем, не искаме и не трябва да се крием зад човешка грешка.“ Мицотакис увери, че правителството бързо ще разследва трагедията и се ангажира да потърси помощ от Европейската комисия и приятелските държави за съдействие при обезопасяването на цялата жп система. Освен това премиерът обеща да поиска финансова подкрепа за закупуването на нови влакови композиции. Той посочи, че ресорният министър ще се заеме с незабавни мерки за подобряването на безопасността на железниците до завършване на системата за електронно управление.

59-годишният началник на гарата в Лариса е една от централните фигури на неописуемата трагедия. В неделя той се яви в прокуратурата, за да поднесе своите извинения. Психическото му състояние е лошо, съобщи в. „Прото тема“.

„Нося 35 ковчега на гърба си…“,

изкрещял мъжът по време на ареста си. Срещу него са повдигнати наказателни обвинения за нарушаване на безопасността на транспорта, а също и за серийно убийство и нанасяне на сериозна телесна повреда по непредпазливост.

До трагедията се стигна, след като през нощта срещу 28 февруари пътнически и товарен влак са се движели в противоположни посоки между Солун и Атина с около 100 км/час. Озовават се на един коловоз. Следва тежка катастрофа и взрив.

Първите четири вагона на пътническия влак са дерайлирали, а два са се запалили и са почти напълно унищожени. Десетки пътници, сред които главно ученици, загинаха, а двама българи пострадаха. Трагичният инцидент се приписва на човешка грешка, след като в четвъртък следователите намериха доказателство. От запис става ясно, че на машиниста на дерайлиралия пътнически влак е наредено да пренебрегне червена светлина на светофар, за която той докладвал.

Мнозина в Гърция обаче гледат на катастрофата като на злополука, която е чакала да се случи, а профсъюзът на железопътните работници обвини „неуважението“ на последователните правителства към гръцките железници, че е довело до този „трагичен резултат“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar