Бележка в дома ѝ отвела карабинерите до „капо ди тути капи“

Управлявала „Коза ностра“ докато брат ѝ бил 30 години в нелегалност

Матео Месина Денаро написал манифест на престъпната организация

Антимафиотите в Сицилия закопчаха Розалия Месина Денаро – сестрата на арестувания на 16 януари бивш върховен бос на мафията Матео Месина Денаро.

Тя е обвинена в участие в престъпно сдружение от мафиотски тип и в принадлежност към „Коза ностра“, заради това, че през тридесетте години в нелегалност на брата си му била помагала да се укрива от правосъдието и да продължи да ръководи престъпната организация. Освен това Розалия управлявала авоарите на мафията, насочвала капиталовложенията ѝ, осигурявала комуникацията на Матео с неговите подчинени и съратници, като според прокуратурата била на път да се превърне в „стратегическия мозък“ на „Коза ностра“.

68-годишната жена е най-голямата от четирите сестри на бившия вече „капо ди тути капи“ на мафията и майка на адвокатка Лоренца Гутадауро, която той избра да го защитава в съда по време на предстоящите процеси. Оказва се обаче, че независимо от голямата ѝ обич и всеотдайност към по-малкия брат, който е бил боготворен в цялото семейство, Розалия на практика се оказала тази, която предизвикала закопчаването му. Защото при поставянето на подслушвателни устройства в дома ѝ на миналия 6 декември, карабинерите направили щателен тараш на жилището и открили в тайно скривалище в крака на стол няколко писани на ръка бележки. Посредством такива послания, предавани на ръка според старите мафиотски повели, тя контактувала с наместниците на Матео из Италия. Но вместо да унищожи бележките, жената запазвала някои и в една от тях антимафиотите разчели подробно описание на неговите последни тежки болежки и предписания за лечението им. След това им трябвали само десетина дни, за да разберат, че точно от отбелязаните в бележката патологии в клиниката „Ла Мадалена“ в Палермо се лекува някой си Андреа Бонафеде, проследили го и в края на краищата той се оказал… Матео Месина Денаро!

В дома на задържаната сестра карабинерите открили писан на ръка от Матео Месина Денаро манифест на „Коза ностра“.

Но медиите в Италия се впечатлиха особено от изписан на ръка от ексбос №1 на мафията лист, иззет от карабинерите пак при обиска на жилището на Розалия на 6 декември. Защото малко или много текстът се оказва манифест на „Коза ностра“, според който организираната престъпност в Сицилия е основна форма на съпротива на жителите на острова срещу неговите „чуждестранни поробители“. Такъв поробител според Матео Месина Денаро преди време било Кралството на Пиемонт и Сардиния със столица Торино, а след това републиканска Италия със столица Рим.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar