Министърът на правосъдието Янаки Стоилов възнамерява да поиска данни от Специализирания съд и Специализираната прокуратура, въз основа на които във ведомството да бъде изготвен отделен анализ на тяхната работа извън анализа, по който ще работи Висшият съдебен съвет (ВСС). Така министърът възнамерява да осигури по-бързо отговор на въпроса доколко съществуването на двете звена осигурява справедливост за българските граждани след като днес ВСС реши да анализира темата в рамките на три месеца.

„Закъснялото правосъдие в много случаи не е правосъдие, а управлението на процесите в съдебната власт, когато не отговаря на остротата на проблемите, не върши работа“, каза Стоилов в интервю за Би Ти Ви.

Той заяви, че се ръководи от принципни съображения и не е страна в оформилите се групи във ВСС. На въпрос за формиралото се сред членовете на съвета разделение Стоилов коментира, че трябва да се отнасяме много сериозно към това как подобно разделение се отразява върху ефективността на съдебната власт. „Въпросът е дали ВСС не бламира съдебната система и българските граждани“, добави той.

„Когато събитията не се развиват последователно, преследват се моментни цели, а се пренебрегва правото и правата, всеки може да бъде застрашен“, добави Стоилов. Като университетски преподавател той даде исторически пример с Дантон, който отивайки към гилотината след по-скоро политически, отколкото съдебен процес, казва на бившия си съратник Робеспиер „Доскоро!“, а впоследствие Робеспиер последва съдбата му без процес.

Запитан за хода на проверките в подчинените на министерството агенции Стоилов каза, че заради мудност в дигитализацията на регистъра на особените залози в Агенцията по вписванията срещу България е започнала наказателна процедура. Регистърът е трябвало да бъде дигитализиран още през 2018 г. , а до 1 януари 2020 г. да се приемат наредба, промяна в устройствения правилник и тарифа за таксите. Това досега не е свършено, поради което българският регистър не може да бъде свързан с европейската платформа.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar