Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) е написал писмо до спецсъда, за да поиска обяснение защо отстранената от поста кметица на „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова са били в съда с ръце, заключени зад гърба.

На последното си явяване в съда двете бяха с оковани отзад ръце. Това се случи веднага след като показаха пред медиите извадки от подслушването им, в които фигурират имената на политици, както и заплахи срещу Иванчева. Двете обясниха, че ръцете им са вързани, за да не могат да показват нищо повече. Белезниците бяха свалени, след като влезе съдебният състав.

Иванчева и Петрова бяха държани часове наред с белезници на гърба и при ареста им в центъра на София на слънце и на показ на всички минаващи. Оправданието бе, че трябвало да се броят белязаните пари на място. На Иванчева й бе запушена и устата.

В писмото на Панов се посочва, че случаят е в противоречие с практиката на Европейския съд по правата на човека. Той визира нарушение на чл. 3 – забраната за изтезания.

Няма проблем в това, е заявил в писмо председателят на апелативния спецсъд Георги Ушев. Той пише, че е разговарял с тримата съдии от състава, съдебната охрана и служители на съда. Те са обяснили, че белезниците на двете жени са свалени, след като съдебното заседание е започнало. Затова Ушев приема, че няма нарушение, а съдебните охранители просто са спазвали правилата за конвоиране на арестанти.

Обвиненият като посредник Петко Дюлгеров – бивш кмет на „Младост“, който винаги е вкарван в съда пръв, защото не желае да бъде сниман, досега не е засичан с белезници. Той не беше държан на улицата и при ареста си – прокурорите го отвели в хотел, за да броят белязаните пари у него.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar