2 дни, след като пристигна в Слънчев бряг

30-годишен чешки турист смени хотелската си стая в Слънчев бряг с килия, само два дни след като пристигнал на морска почивка. Чужденецът беше закопчан с белезници, след като отараши няколко хотелски стаи на абордаж и заплаши с пистолет една от камериерките.

Арестуваният Марек К. спретнал див екшън в Холивудски стил с елементи на тракигомедия. Случката се разиграла на 12 юли късния следобед, точно по времето, когато повечето туристи са на вечеря. Чехът влетял в набелязания хотел, предвидливо въоръжен с два огромни празни сака и започнал да влиза наред по стаите на първия етаж. Неканеният гост прибирал всичко що види – халати, хавлии, чанти, телефони и портфейли, и ги тъпчел в саковете. „Акцията“ стартирала точно в 19:28 часа и приключила рязко и непредвидено в 19:45 часа. Точно за 17 минути чехът успял да обере поне десетина хотелски стаи. Докато тарашил поредната обаче, неочаквано налетял на камериерката. 25-годишната жена почиствала банята, и тъкмо излизала, когато се сблъскала лице в лице с обирджията. В този момент чужденецът извадил пистолет и го насочил към челото на изплашената служителка. Започнал нервно да й говори нещо на чешки, което камериерката не разбирала. Вцепенена от страх, тя не смеела да помръдне, но намерила сили и започнала да крещи за помощ. Виковете й очевидно изплашили крадеца и той хукнал да бяга. Първо метнал пълните с плячка чанти през терасата, а след това със зрелищна каскада скочил след тях и духнал в неизвестна посока.

Малко по-късно Марек К. е бил разкрит и задържан от полицията. Установено е, че чехът пристигнал в Слънчев бряг заедно със свой приятел, два дни преди да бъде закопчан. За краткия си престой от двата дни той сменил два хотела в курорта, а накрая финиширал в арестанската килия. В понеделник по искане на Районната прокуратура в Бургас бе взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо чужденеца. Определението на Районния съд в Несебър може да бъде обжалвано пред Окръжен съд – Бургас.

Чехът е обвинен в кражба на множество лични вещи, сред които документи, ключове, банкови карти, мобилен телефон и други, собственост на различни лица, отседнали в туристическия комплекс.

Престъплението е квалифицирано по чл. 194, ал.1 от НК. Ако бъде признат за виновен, го грозят до 8 години затвор.

Той е обвинен и за закана за убийство, като насочил пистолет към челото на камериерката. Престъплението е квалифицирано по чл.144, ал.3, вр. ал.1, вр. чл.23, ал.1 от НК.

След съдебното заседание стана ясно, че Марек е натрупал доста опит с подобни деяния и има впечатляваща криминална биография. Според запознати, той има в родината си 14 издадени присъди, които са предимно за кражби и грабежи. Твърде вероятно е той да не е дошъл с цел почивка, а просто да смени „терена“ за „работа“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar