Председателят на Европейския съвет предлага 390 млрд. евро грантове и 360 млрд. заеми

390 милиарда евро грантове и 360 милиарда заеми, подлежащи на връщане.

Това е новото компромисно предложение, представено от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. То е огласено на срещата на върха в Брюксел, на която ръководителите на страните от ЕС трябва да приемат бюджета на Общността за 2021-2027 г.

Съдържат се отстъпки и пред други страни в други сфери като например пред Полша и Унгария относно върховенството на закона.

Борисов сближава приятелите си от Севера, Юга, Централна и Източна Европа „Пестеливите“ в ЕС искат поравно грантове и заеми – по €350 млрд.

Мишел направи предложението си след напрегнати среднощни преговори с лидерите. Най-упорит от тях е нидерландският премиер Марк Рюте. Той оглавява групата на „пестеливите“, в която освен страната му влизат още Австрия, Дания и Швеция, а на тази среща получи подкрепата и на Финландия.

Отстъпката е твърде сериозна предвид факта, че първоначално се предвиждаше грантовете да бъдат за 500 милиарда евро, а заемите – за 250 млрд. Размерът на Фонда за възстановяване от коронавируса остава 750 милиарда евро и няма да бъде намаляван, както по едно време искаха „пестеливите“.

В новото предложение има и други сериозни отстъпки пред Рюте и компания.

Борисов иска да не се намаляват средствата за селско стопанство и кохезия

Въпреки оптимистични нотки и очакванията на германската канцлерка Ангела Меркел никой не се наема да прогнозира дали и тази нощ ще има споразумение. Още повече пленарното заседание започна чак в 21,30 ч местно (22,30 ч българско време).

Тази вечер Европейският съвет навлиза в петия си ден. Първоначалрно бе планирано той да трае само два дни – на 17 и 18 юли.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar