Противоречия в показанията на свидетели, признания за неверни протоколи, разминавания в дати и събития – мистерията с най-модерната разбита фабрика за нелегални цигари у нас все повече се заплита. Това става ясно в края на делото срещу подсъдимите за участие в престъпна група Антон Арабаджиев, Александър Арабаджиев и Ивайло Костурски.

Фабриката беше разбита на 4 юли 2019 г. в землището на село Труд до Пловдив. Заловените вътре работници признаха вината си и сключиха споразумения с прокуратурата.

По-късно започна и делото срещу Антон Арабаджиев, Александър Арабаджиев и Ивайло Костурски. Според прокуратурата първият финансирал фабриката, вторият търсил клиенти, а третият бил шофьор. Оказва се, че основният свидетел срещу тримата е известният в Пловдив като бедняка милионер Милен Паунчев, който с помощта на двама свои приятели правил частно разследване за фабриката и разказал за него няколко месеца след акцията на прокуратурата и ГДБОП.

Милен Паунчев и братовчедите Антон Арабаджиев и Александър Арабаджиев са в конфликт от 2014 г. Преди това

Паунчев

наследил имоти

за милиони от

родителите си и

ги продал

на Арабаджиеви. С парите си купувал скъпи коли, играел хазарт. Изхарчил ги и решил, че е измамен, защото можел да вземе повече пари. След това пускал жалби срещу тях за измама в прокуратурата, включително и в Специализираната. Общо 5 проверки на държавното обвинение показали, че няма данни за извършено престъпление, сделките са законни, а парите са платени по банков път, стана ясно от заседанията по делото за цигарената фабрика. Срещу Милен Паунчев пък има досъдебно производство за набеждаване в престъпление, призна самият той, запитан от адвокатите на подсъдимите. То е по жалба на Антон Арабаджиев и на братовчед му Александър.

„Получих информация от мой познат, че там се върши нещо незаконно. В началото не знаех къде е фабриката, но после разбрах. Многократно съм засичал тримата там, бяха в двора. Имаше и други хора, които не познавам“, разказа Милен Паунчев пред съда на третия път, след като два пъти не се явяваше на заседанията. Правил частно разследване, защото бил ощетен от сделките с имотите си. Помагали му приятели с колите си, защото нямал шофьорска книжка. Същите са му свидетели и по граждански дела, които води срещу Арабаджиеви. Един от тях е Димитър Аврамов, който работи като пазач.

„Димитър имаше шкода, с нея ходихме пред фабриката“, категоричен беше Милен Паунчев.

„Бяхме с моята кола. По това време имах две – ауди 80 и алфа, но не им знам номерата“, казва пред съда Димитър Аврамов и

опровергава

версията на

основния

свидетел

Двамата се познават от деца. Аврамов също каза, че е виждал тримата подсъдими в двора на фабриката, но не е много категоричен. „Аз не исках да се замесвам в тази история, но Милен ме помоли“, заяви притеснен Димитър Аврамов.

Другият шофьор на частния детектив Сюрен Борисов също даде показания в съда.

„Милен ми казваше накъде да карам, за да наблюдава нещо. Спирахме на някаква бензиностанция. Имал информация, че Антон, Александър и Ивайло имат склад за цигари. Той се разхождаше, аз бях в колата.

Аз не съм

виждал Антон,

Александър и

Ивайло“,

разказа Борисов на заседанието в понеделник. Спомни си, че няколко месеца след разбиването на фабриката е ходил да дава показания в Специализираната прокуратура заедно с Паунчев и Аврамов.

„На разпита Милен говореше през мен. Питаха ме дали съм виждал тримата и той казва: „Да, видял ги е!“, а аз не съм. Много думи от разпита ми като свидетел не са мои. А се бяхме разбрали само да го возя. Имаше някаква злоба към тези хора заради имотите, които им е продал“, разказа пред съда Сюрен Борисов. Оказа се, че е трябвало да бъде анонимен свидетел и по време на разпита си в прокуратурата е разпознал тримата по снимки, за които после пред съда твърди, че не е виждал в двора на фабриката.

„Дадоха ми някакъв номер, после се оказа, че е за анонимен свидетел.

Милен ме

подведе, той ме

въвлече в тази

ситуация

Тогава разпознах трима души по снимки, но Милен ми каза да ги разпозная“, заяви Борисов след кратък размисъл, след като първо твърдеше, че не е правил разпознаване по снимки.

На въпрос на прокурора защо е подписал протокола си за разпит, след като там има неверни неща, Сюрен отговаря, че не знае защо го е направил.

„Сега казвам истината, не тогава“, казва свидетелят. Заявява също, че не се страхува и не знае защо е трябвало да бъде анонимен свидетел. По време на делото се получаваше така, че показанията на свидетелите пред прокуратурата, пред съда и след въпроси на адвокатите се различаваха драстично.

Така и не стана ясно защо Милен Паунчев не е съобщил в полицията и прокуратурата за това, че е видял Антон Арабаджиев и другите двама в двора на фабриката, докато е произвеждала нелегални цигари, а го прави няколко месеца по-късно.

За това, че има нелегална фабрика, Паунчев научил от свой добър познат на име Петьо. Той му казал, че фабриката е на Антон Арабаджиев. По време на заседанието в съда не успя да намери телефонния номер на Петьо, за което го призова адвокат Камен Михалков, който защитава Антон Арабаджиев. Петьо не работел и бил близък с Арабаджиеви.

По време на частното си разследване, което става основа на делото срещу тримата, Милен Паунчев не е снимал това, което е видял в двора на фабриката. Само наблюдавал от колата. Дори не си водил и записки. Тримата свидетели научили за акцията във фабриката по телевизията.

Антон Арабаджиев и братовчед му Александър не са давали обяснения пред съда. Единствено на заседание през април Антон Арабаджиев поиска да бъде допуснат нов свидетел по делото, който му разказал, че Милен Паунчев му предлагал пари, за да свърже нелегалната фабрика за цигари с подсъдимите. Съдия Ангелина Гергинска-Йорджева обаче отказа да го допусне.

В края на процеса преди пледоариите третият подсъдим Ивайло Костурски заяви, че не познава другите двама. Бил със счупен крак по времето, когато разбитата фабрика е работила и когато свидетелят Паунчев твърди, че го е виждал да влиза там с бус. Познавал единствено съгражданина си Калоян Берберов, който е бил работник във фабриката и се призна за виновен и предполага, че затова полицията го е свързала с нелегалната дейност.

По делото няма и специални разузнавателни средства. Разпитани като свидетели, осъдените работници заявиха, че не познават Арабаджиеви, в съдебната зала. Същото твърди и собственикът на халето, който го е отдал под наем на фирма. От показанията на служители на ДАНС и ГДБОП става ясно, че подсъдимите не протичат в техни разработки.

Всъщност фабриката е намерена от двама митничари, които разказаха в съда как са се случили събитията на 4 юли 2019 г. Началниците ги пратили да търсят стоки без акциз. Те опитали да влязат в двора на халето до село Труд, но било заключено. Търсили друг вход, но нямало такъв. След като не успели да влязат, потърсили помощ от местната полиция. С униформените намерили машините и нелегалната стока вътре. Тогава се обадили в ГДБОП и Специализираната прокуратура, които пристигнали на мястото и поели разследването.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar