Бившият главен прокурор и бивш шеф на антикорупционната комисия Сотир Цацаров страдал от безсъние и не можел да се съсредоточи върху работата си след изказване на Кирил Петков, че му е отнет допускът до класифицирана информация. Почти 12 месеца до тази Нова година той преживявал емоционално изказването, след което станал по-затворен.

Състоянието на Цацаров беше описано от неговия приятел Костадин Семерджиев в Софийския районен съд. Там върви делото, което бившият антикорупционен шеф води срещу експремиера.

Причината за процеса е изявление на Петков, направено по телевизията на 14 януари 2022 г., че на Цацаров му е отнет допускът до класифицирана информация. И че всеки човек, който има такъв, на три години трябва да се явява на тест за надеждност. Искът е за 15 хил. лева.

Приятелят на Цацаров чул изказването, докато пътувал. Той веднага му се обадил, след около час и половина бившият главен прокурор върнал обаждането. Бил афектиран, само потвърдил, че вече няма достъп до държавни тайни. Костадин Семерджиев го поканил да му гостува за уикенда в Пещера.

Цацаров пристигнал привечер. Бил със зачервено лице и очи

Приятелят му измерил кръвното. Горната граница била над 155, пулсът му бил ускорен. Тогава Семерджиев предложил да извикат лекар, но Цацаров отказал.

Следващият ден бил събота. Домакинът чул, че гостът му станал рано.

„Говореше по телефона, четеше статиите и коментарите в интернет, които се отнасяха до него. Ставаше все по-притеснен“, описа ситуацията свидетелят. Кръвното на Цацаров било с горна граница над 140. Той продължавал да отказва медицинска помощ, само пиел много течности.

В неделя Кирил Петков имал телевизионно интервю. Той отново повторил казаното по адрес на бившия главен прокурор.

„Сотир гледаше безмълвно,

долових как трепери слепоочието му“, обясни свидетелят.

После Цацаров му казал, че никой не се интересува дали ще му върнат допуска, върху името му били нанесени щети.

„Той знаеше, че това е активно мероприятие, но каза, че никой съд няма да върне доброто му име“, добави приятелят на бившия главен прокурор. Той научил за намерението на Цацаров да напусне антикорупционната комисия около Коледа на 2021 г. Основната причина била, че Кирил Петков очертал две червени линии и едната била оставката на Цацаров.

„Той каза, че иска да запази здравето си. Тази длъжност не му беше присърце“, обясни свидетелят.

Следващото съдебно заседание ще е закрито, защото ще се обсъжда доклад на комисията по сигурността на информацията.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar