Въпросите за всенародните допитвания, които готвят „Възраждане“ и „Има такъв народ“ са допустими, но не са правилно зададени. Това е становището на преподаватели по конституционно право. Каквото и да отговарят хората на въпроса дали да сме президентска република, резултатите от това допитване не може да задължат депутатите да свикат Велико Народно събрание.

В конституцията ни е записано – формата на държавна власт се решава от Велико народно събрание, а такова свикване не може да стане с референдум, разяснява професор Пламен Киров.

„Те могат да са легални, но не са правилни. Те действат по закона за прякото участие на гражданите в държавната власт, задават един въпрос, но от този въпрос няма да произтече свикване на Велико народно събрание от парламента, това трябва на всички да е ясно, ако няма внесен законопроект за изменение и допълнение на Конституцията от компетентността на Великото Народно събрание“, обясни проф. Пламен Киров.

Юристи спорят може ли да има допитване за запазване на лева, след като по международен договор, който вече е ратифициран от парламента, трябва да се присъединим в еврозоната.

Въпросът за отлагане на еврото с 20 години може само да забави приемането на европейската валута.

„Да използваш инструментите на пряката демокрация, за да повишиш избирателната активност в своя полза от една страна и от друга – да изместиш проблема от едната глава на другата при положение, че проблемът е в качеството на политическите партии и на политиците, а не на институционалната рамка или на конституцията“, каза доц. Наталия Киселова.

Според проф. Пламен Киров това е вдигане на рейтига предвид предстоящите избори. Все пак, за да има референдуми, трябва да се съберат необходимите по 200 000 подписа.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

2
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
VW Credit Login
VW Credit Login
02 февруари 2023 8:29
Гост

Thank you for sharing the Article.

https://www.vwcredit.me/

VW Credit Login
VW Credit Login
02 февруари 2023 8:28
Гост

Thank you for sharing the Information.