Положението с плана за застрояване на Силистар стана комично, след като вчера премиерът Борисов заплаши със съд и прокурор контролирания от ГЕРБ общински съвет на Царево. Министър-председателят Бойко Борисов разпореди на областния управител на Бургас Вълчо Чолаков да предприеме всички законови мерки, за да спре изпълнението на решението на общинския съвет – Царево, във връзка с казуса „Силистар“, съобщи правителствената пресслужба. Щом протоколът от заседанието на общинския съвет, където ГЕРБ има мнозинство, стигне до областната администрация, там ще преценят възможността за връщане или оспорване пред съда на решението. Разглежда се и алтернативата да бъде сигнализирана окръжната прокуратура, допълват от пресслужбата.

Както „Сега“ писа, община Царево екстрено одобри изработването на подробен устройствен план/план за застрояване на парцел от 22 дка в една от последните диви местности по Черноморието – Силистар. Теренът е в непосредствена близост с имоти, свързвани с Йордан Цонев и арх. Калин Тихолов – автор на най-скандалните устройствени планове по морето, включително този за застрояване на дюните на Несебър. След като „Биволъ“ разкри намеренията, природозащитници предупредиха, че решението се взема в нарушение на законите и вероятно ще се използва за прецедент да се отпуши строителството в природен парк Странджа.

Поради възникналото напрежение Борисов се опита да въздейства върху кмета Георги Лапчев по партийна линия и му нареди да спре решението. Вместо да се съобрази с волята на партийния си лидер обаче, Лапчев обясни, че планът за застрояване има за цел да не допусне застрояване на мястото на прословутия път, около който всяко лято стават баталии между летовници и тъста на Йордан Цонев. Така, твърди Лапчев, проектантът щял да може да намери пътя, който според него е „изчезнал във времето“. Новината, че там ще се строи вилно селище, кметът определи като фалшива, въпреки че лично той предлага на терена да се смени предназначението от „ниско застрояване до 10 м“ във „вилни сгради с височина до 5.5 м“.

По-рано вчера екоинспекцията в Бургас улесни задачата на областния управител, като след проверка на случая обяви експресно становище, че разрешението за изработване на проект на ПУП-ПЗ (план за застрояване) е дадено в нарушение на Закона за устройство на територията. Според инспекцията взетото решение следва да бъде внесено в РИОСВ-Бургас за определяне на приложимите процедури по законите за опазване на околната среда и за биологичното разнообразие, а това не е сторено. Инспекцията сезира регионалното министерство и областния управител за предприемане на действия в рамките на тяхната компетентност.

ПАРТИЙНИ

Вчерашното разпореждане на премиера му беше първо подсказано от БСП. Преди дни от левицата напомниха на Борисов, че няма нужда да се меси по партийна линия, защото само областните управители могат да спират решения на общинските съвети.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar