Заповедта за арест на двамата заподозрени за убийството на 35-годишен германец в Кемниц изтече незнайно как в интернет и това предизвика сериозен скандал между правителството и полицията в Саксония. В заповедта, която се разпространява от крайнодясната групировка „Про Кемниц“, ясно се виждат имената на съдийката по случая, както и имената, снимките и адресите на обвиняемите. Тя може да е подадена на екстремистите от няколко институции – полицията, прокуратурата, съда.

Прокуратурата в Дрезден се самосезира по случая и разследва кой сътрудничи на крайнодесните в институциите в провинцията. Полицията пък потвърди, че документът е автентичен. Междувременно дори депутати от „Алтернатива за Германия“ го разпространиха, но веднага след избухването на скандала го изтриха.

Премиерът на Саксония Михаел Кречмер обяви, че очаква наказание за това престъпление. Под най-голямо подозрение попада полицията в Саксония, която от години е обвинявана, че е превзета от крайнодесните в региона.

Междувременно стана ясно, че фалшиви новини в интернет са провокирали демонстрациите в Кемниц. В мрежата продължава да се твърди, че бежанците са притеснявали жена на улицата и убитият я е защитил. Засега е ясно, че няма замесена жена и че убитият и бежанците са се скарали за нещо. 5000 души излязоха по улиците в неделя и понеделник, за да протестират срещу бежанците и чужденците. Крайнодесни митинги имаше и в Дрезден и Лайпциг. В Дюселдорф около 150 крайнодесни протестираха пред местния парламент, 250 противници на десните пък демонстрираха срещу тях.

След сблъсъци и гонения на чужденци по улиците в Кемниц, премиерът Кречмер обяви, че властите ще предприемат много по-твърди мерки срещу такива нарушения. Полицията обаче не преценила добре размера на проблема и пратила срещу демонстрантите само 1600 души.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar