Решаването на проблема с безобразните практики в арестите, лъснали покрай воденето с пранги и белезници до болница на задържаната кметица на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева, се отлага за неопределено време. Министърът на правосъдието Цецка Цачева е наредила да се състави работна група, която да обсъди последния доклад на омбудсмана, свързан с нарушения в арестите. В групата ще има и представител на омбудсмана, гласи отговорът на министерството на въпросите на „Сега“ по темата. Тъй като проблемите се сочат в докладите на омбудсмана поне от 2 години, явно се следва изпитаната максима от държавната администрация, че ако не искаш по нещо да се работи, създаваш работна група.

В поредния доклад на Националния превантивен механизъм към омбудсмана, който наблюдава затворите и арестите, се говори за жестоки, нечовешки и унизителни практики в затворите и липса на адекватни мерки. Настоява се за „незабавни, ефективни административни мерки по преустановяване на изтезанията или на жестоко, нечовешко и унизително отнасяне или наказание в лечебни заведения, при конвой и извеждане на лица от спални помещения за престой на открито и при посещения във вътрешни и външни лечебни заведения“.

Шефът на Националния превантивен механизъм Димитър Бонгалов разказа, че въпросните инструкции се основават на писмо от 2013 г. на директора на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“. Според инструкциите, с които „Сега“ разполага, арестантите се водят до болница с пранги и белезници, „фиксират се“ с белезници за леглата, ходят до тоалетната на отворена врата в присъствието на надзирател, лекарските им прегледи също не са насаме. Освен това в инструкциите се говори за „колан за конвоиране“, какъвто няма сред изредените в закона помощни средства.

НА СЪД

В понеделник от „Да, България“ атакуваха пред Върховния административен съд заповед на министъра на правосъдието от ноември 2012 г., с която са утвърдени правилата за конвойната дейност на служителите на Главна дирекция „Охрана“. Заповедта е издадена по времето на министър Диана Ковачева, която в момента е зам.-омбудсман. Тя е действала и по времето, когато начело на министерството беше лидерът на „Да, България“ Христо Иванов.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar