Бизнесменът Христо Ковачки съди зам.-шефа на БСП Кирил Добрев за „неверни и позорни твърдения“ по негов адрес, които определя като „клеветнически и обидни“. Исковата молба е за 15 хил. лв. и е заведена от адвоката на Ковачки в Софийския районен съд.

Повод е пресконференция в централата на БСП от 22 август 2019 г., на която Добрев коментира Ковачки и говори за монопол на енергийния пазар на фирми, свързани с бизнесмена. В исковата молба са цитирани думи на Добрев, с които той приписва на Ковачки търговия с влияние – че с партията му „Лидер“ е дал над 50 хил. гласа на ГЕРБ като преференции за евровота, освен това обявява, че „в империята му работят бели роби на ниски заплати“, и го нарича „бизнесмен от Сейшелите“.

Тези твърдения са посегателство върху честта, достойнството и доброто име на Ковачки, пише в исковата молба на адвоката му. Обяснява се, че ищецът има добра репутация в обществото и е чувствителен за общественото мнение, затова твърденията по негов адрес довели до психически и физически неудобства.

„Ако спечеля делото, в което съм убеден, ще даря парите за благотворителност“, зави Ковачки.

„Стоя зад всяка казана от мен дума. За мен е „чест“ олигарх да ме съди. Благодарение на тази пресконференция стана ясно защо малките и средните производители плащат толкова скъп ток и стана ясно, че у нас се горят боклуците на Европа“, коментира Добрев пред „24 часа“.

„Не е тайна и това, че трима служители на Ковачки са депутати от ГЕРБ. Нормално е, когато дължиш милиони на държавата и тя не взема мерки да си ги прибере, олигархът да вземе мерки срещу този, който говори публично за нещата“, допълни зам.-шефът на БСП.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar