Прокуратурата рядко пропуска шанс да се похвали, но се оказа, че има успех, за който не й се говори. Такъв е случаят с делото за изнудване на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган и депутата от движението Делян Пеевски. То приключи, както и започна – без да бъде огласена никаква официална информация от разследващите.

След 8-месечен престой в ареста, обвиняемият румънец Дорин Йордаке изведнъж се съгласява на споразумение, по което получава точно 8 месеца затвор. Соченият за негов съучастник Дилян Георгиев пък е осъден на 6 месеца лишаване от свобода, съобщиха пред Свободна Европа от Специализирания наказателен съд. Двамата вече са освободени и държавното обвинение очевидно няма никакви други претенции към тях.

Неочакваната развръзка идва точно в края на максималния 8-месечен срок, в който спецпрокуратурата можеше да държи в ареста Йордаке. След изтичането му тя бе длъжна да внесе обвинителен акт в спецсъда или да му определи по-лека мярка за неотклонение. Вместо това, на 18 януари спецсъдът одобрява въпросното споразумение. 2 дни след изтичането 8-месечния срок, който започва от деня на ареста на Йордаке – 16 май 2019 г. Защо румънецът е държан незаконно зад решетките 48 часа над максималния срок, не е ясно.

Както Свободна Европа вече писа, Йордаке и Георгиев бяха обвинени, че заедно с издирвания все още румънец Овидиу Семенеску с участвали в престъпна група за изнудване и измами. Според спецпрокуратурата целта на тримата е била да получат 12 млн. евро от Доган и Пеевски, предлагайки в замяна да съдействат имената на политиците да бъдат премахнати от френски доклад за контрабанда на цигари от „Булгартабак“. Въпросният документ така и не бе представен като доказателство по делото.

Свободна Европа отправи въпрос до спецпрокуратурата за това какво точно са признали Йордаке и Георгиев, за да получат минимални наказания, но отговор не последва. Наказателният кодекс предвижда до 3 години затвор за участие в престъпна група и от 1 до 5 за сформирането и ръководенето ѝ. Очевидно в случая двамата са признали само участието си, а основната роля е приписана на Семенеску, който е в неизвестност от началото на делото.

Развръзката по казуса буди недоумение предвид факта, че и Йордаке, и Георгиев, а и техните адвокати, през цялото време пледираха, че няма доказателства за извършено престъпление. Самите Доган и Пеевски пък бяха посочили пред разследващите, че нито познават обвиняемите, нито са били изнудвани от тях.

Не е ясно и каква е причината спецпрокуратурата да се съгласи на толкова леки наказания, след като от май насам неизменно настояваше, че по делото има достатъчно уличаващи доказателства и държеше Йордаке и Георгиев да са задържани. Едва през октомври българинът бе пуснат под домашен арест.

По неофициална информация на Свободна Европа непосредствено преди Нова година двамата са се отказали в един и същи ден от досегашните си адвокати без да им обяснят причините за това внезапно решение. Веднага след това е подготвено споразумението, което спецсъдът одобрява преди десетин дни.

Краят на делото засега оставя без отговори всички въпроси, които бяха повдигнати по време на десетината заседания по мерките за неотклонение на Йордаке и Георгиев. Съществува ли наистина френски доклад за контрабанда на цигари от „Булгартабак“? Защо обвиняемият румънец през цялото време твърдеше, че е искал да прави бизнес с ваксини в България, а накрая се признава за виновен по обвинението за изнудване? Каква е връзката между тези лица, Доган, Пеевски и разпитаните като свидетели бивш столичен общински съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев, бившите собственици на фалиралия през 2016 г. ПФК „ЦСКА“ АД Димитър Борисов и Иво Иванов, както и Росен Петров-Животното?

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar