Френски съд обяви държавата за отговорна за бездействие за намаляване на последиците от климатичните промени. Така магистратите отсъдиха победа на 4 неправителствени организации,които заведоха иск, подкрепен от над 2 млн. граждани, предаде АФП.

Административният съд в Париж реши, че бездействието на държавата е причинило екологични щети, но заяви, че ще са необходими още два месеца, за да реши дали е необходимо правителството на президента Еманюел Макрон да бъде принудено да предприеме стъпки за по-нататъшно намаляване на емисиите.

Зад иска стоят френските подразделения на „Оксфам“ , „Грийнпийс“ и още две две организации, според които френските власти не са предприели достатъчно вътрешни мерки за ограничаване на СО2 емисиите. Франция не успя да постигни националните си цели по Парижкото споразумение за климата от 2015 г.

Съдът постанови, че съществува връзка между екологичните щети и недостатъците на държавата при зачитане на нейните собствени цели. Той реши, че в този случай присъждането на пари не е подходящо. Вместо това репарациите трябва да се съсредоточат върху отстраняването на неспазването на целите за намаляване на парниковите газове.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar