Руски съд осъди Сергей Смирнов, главен редактор на Медиязона, онлайн издание, често критикуващо правителството, на 25 дни затвор заради туит на фона на нарастващите репресии срещу критиците.

45-годишният Смирнов е признат за виновен за многократно нарушаване на законодателството относно публичните събирания, заяви пред АФП адвокатът му Фьодор Сирош.

В навечерието на протеста на 23 януари в подкрепа на висшия опозиционен лидер Алексей Навални, Смирнов е споделил публикувана в Туитър шега, която включвала времето на стартиране на протестния митинг в Москва. В споделената публикация в Туитър потребител заявил, че редакторът изглежда като лидера на пънк групата „Tarakany“ (хлебарки) Дмитрий Спирин.

Сирош каза, че Смирнов е обвинен, че призовава руснаците на протест. Журналистът е задържан в събота пред малкия си син.

Медиязона е онлайн издание, което пише за злоупотреби с правата на затворниците, наред с други теми. Негов издател е антикремълският активист Пьотър Верзилов.

„Това е първият арест на главен редактор на медия в историята на Русия“, написа в Туитър Верзилов. „Кремъл не само се опитва грубо да предприеме мерки срещу протестите, но също така се опитва да сплаши журналистите, които пишат за случващото се.“

Верзилов каза, че Смирнов дори не е присъствал на митинга на 23 януари.

Един от най-независимите руски вестници „Новая газета“ заяви, че през следващите 25 дни ще публикува „ключови статии в Медиязона“ в знак на солидарност със затворения редактор.

През последните два уикенда десетки хиляди руснаци излязоха на улиците в цялата страна в подкрепа на опозиционния лидер Навални, най-шумният критик на президента Владимир Путин.

Във вторник 44-годишният борец за борба с корупцията получи затвор от две години и осем месеца за нарушаване на условията на условна присъда от 2014 г. по обвинения за присвояване, за които той твърди, че са претекст, за да го накарат да замълчи.

Наблюдателите на протестите казват, че на последните митинги за подкрепа на Навални са задържани над 10 000 души. /БГНЕС

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar