Общо 14 души ще бъдат изправени пред съд във Франция за обезглавяването на учителя Самюел Пати от ислямски екстремист през 2020 г. Това показват правни документи, получени от AFP във вторник.

Сред тях са и непълнолетни лица.

Най-сериозните обвинения – за съучастие в терористично убийство, са повдигнати срещу двама приятели на чеченския бежанец, убил учителя, тъй като той показал карикатури на пророка Мохамед на своите ученици, става ясно от документите по делото.

Убиецът, 18-годишният Абдулах Анзоров, беше застрелян от полицията на място в парижкото предградие Конфлан-Сент-Онорин. Прокурорите смятат, че приятелите му Азим Епсирханов и Наим Будауд са придружили Анзоров, за да си купи нож, а Будауд е пътувал с него до училището.

Други шестима пълнолетни ще бъдат съдени за връзки с терористи, включително ислямски проповедник, както и новопокръстен мюсюлманин в контакт с Анзоров чрез Twitter.

Припомняме, че през 2021 г., френска ученичка призна, че е разпространявала неверни твърдения за учителя, преди да бъде убит.

Момичето, чиито оплаквания предизвикаха онлайн кампания срещу Пати, сега призна, че не е била в класната стая. Убийството на Пати шокира Франция и доведе до шествия и подкрепа на мемориални церемонии из страната.

13-годишното момиче, което не е официално назовано, първоначално е казало на баща си, че Пати е помолил учениците мюсюлмани да напуснат класната стая, докато той е показал филм по време на час за свобода на словото и богохулството.

Бащата на момичето е подал жалба срещу учителя и започва кампания в социалните мрежи по повод инцидента. Момичето не е присъствало в този час.

Малко след убийството прокурорите заявиха, че има „пряка причинно-следствена връзка“ между онлайн подстрекателството срещу Пати и убийството му.

Бащата също е сред лицата, които Франция съди по случая.

Изображенията на пророка Мохамед се приемат като табу в исляма и се считат за силно обидни за мюсюлманите.

Въпросът е особено чувствителен във Франция заради решението на сатиричното списание Charlie Hebdo да публикува карикатури на Пророка.

Дванадесет души бяха убити от ислямистки екстремисти в офисите на списанието през 2015 г., след като изображенията бяха публикувани.

Както убийствата на журналистите в Charlie Hebdo, така и обезглавяването на Самюъл Пати разтърсиха страната, където секуларизмът е от основно значение за националната идентичност.

Съгласно този принцип държавата не може да се намесва по въпросите на религията и следователно не трябва да ограничава изразяването, за да защити чувствата на определена общност.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar