Нали уж нямаше да се държим нагло, пита го магистратът

Ти знаеш ли колко ми е комфортно вътре?

С тези думи се обърна към съдия Божидар Кърпачев 33-годишният Сергей Димитров, познат с прякора Харварда. Мъжът е обвинен в измами за стотици хиляди левове на хора от Пловдив и региона. Днес в Районния съд той поиска отвод на прокурора Недялко Мавродиев, тъй като обвинителният акт бил пълен с грешки.

„Съдържат се редица неясности относно времето, мястото и начина на извършване за по-голямата част от деянията, които са вменени на клиента ми. За много от тях прокуратурата си служи с понятието „на неопределена дата“. Димитров не може да разбере в какво точно е обвинен“, посочи адвокатът на Харварда Красимир Баков.

Според прокуратурата Сергей Димитров е завлякъл 21 души от Пловдив, Асеновград, Розино и Брестовица с 298 803,40 лв. по различни схеми. Предлагал да узакони имоти, да уреди спечелването на европроекти, покупката на общински имоти и т.н. Пред жертвите си се представял с различни образи – бил завършил Харвард, работил като адвокат, а в последно време и като депутат от „Продължаваме промяната“. Именно това негово амплоа доведе до разобличаване то му. Пасторът в Розино Румен Караджов звъннал в парламента, за да провери разказа на Димитров. Оттам му обяснили, че народен представител с такова име няма.

Харварда е в ареста от средата на юли 2022 г. В края на годината той направи опит да излезе на свобода, но магистратите го порязаха.

По думите на Баков неопределеността не била единственият порок на обвинителния акт. Адвокатът заяви, че в него прокуратурата твърди как клиентът му не притежавал съответните знания и умения, за да предостави предлаганите от него услуги, без да конкретизира какви са те. „В част от пунктовете фигурират имена на свидетели, които липсват в списъка. Говори се за преводи до трети лица, но не е ясно как и дали парите са стигали до Димитров“, каза адвокат Баков. Добави, че като смятал всички суми не излизала цифрата, която сочи прокуратурата. Поиска още 33-годишният мъж да бъде пуснат от ареста.

Преди да определи дали ще върне обвинителния акт за преработване, съдия Божидар Кърпачев попита Харварда как иска да тръгне делото – с разпит на свидетели или като си признае, и му обясни вариантите.

„Почти всичко ще оправдая по общия ред, ако тръгна“, каза Димитров, но после промени мнението си и реши, че ще иска съкратен процес. Това обаче също не беше окончателното му решение.

След съвещание съдебният състав остави без уважение исканията на Харварда и обсъждането какво ще се случва започна отначало.

„Клякам единствено и само заради размера на присъдата. Иначе тоя обвинителен акт, ако го кача във ВКС, ще му се смеят“, заяви подсъдимия. Той отново поиска отвод на прокурор Мавродиев, тъй като нямало да даде ход на делото в противен случай.

„Нали уж нямаше да се държим нагло“, попита го съдия Кърпачев и пак обсъди вариантите със Сергей Димитров. Ако поиска съкратен процес, той ще може да се възползва от редукция на присъдата с 1/3. В противен случай може да бъде оправдан, но рискува да излежи по-голямо наказание.

„Ако получа 3 години условно с 5-годишен изпитателен срок, то аз съм вътре с двата крака“, заяви подсъдимият, а съдията шокиран го попита дали възнамерява да прави още престъпления, че се притеснява.

В крайна сметка Харварда реши да обжалва определението и делото ще продължи на 14 юни, когато се очаква той да чуе присъдата си.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar