Франция „носи значителна отговорност“ за позволяването на геноцида в Руанда и все още отказва да признае истинската си роля в ужаса от 1994 г., се казва в доклад, поръчан от Кигали, публикуван днес, съобщава „Франс прес“.

„Нашето заключение е, че френското правителство носи значителна отговорност за позволяването на предвидим геноцид“, заключава докладът в обем от близо 600 страници за ролята на Франция в погрома, при който около 800 000 души бяха измити между април и юли 1994 г.

Дългогодишното разследване на американската адвокатска кантора Levy Firestone Muse посочва, че Франция е знаела, че предстои геноцид, но е останала „непоклатима в подкрепата си“ за своите руандийски съюзници, дори когато планираното изтребление на малцинството тутси е станало ясно.

Докладът, поръчан от Руанда през 2017 г., не е открил доказателства за френски официални лица или персонал, пряко да са участвали в избиването на тутси.

Но той отхвърли твърдението, че Франция е била „сляпа“ за задаващите се кланета, заключение, достигнато наскоро от френски историци, поръчано от президента Еманюел Макрон за проучване същите исторически събития.

Тези констатации, публикувани през март, посочиха, че Франция носи „огромни отговорности“ по отношение на геноцида и призна „провал“ от нейна страна, но няма съучастие в убийствата.

Разследването, възложено от Руанда, изтъква, че Франция „е била незаменим сътрудник в изграждането на институциите, които ще станат инструменти на геноцида“.

„Нито едно друго чуждестранно правителство не е знаело опасностите, които са представлявали екстремистите в Руанда, и даде възможност на тези екстремисти… Ролята на френското правителство беше изключителна. И все пак то все още не е признало тази роля или да се е изкупило за нея“, се посочва в доклада.

Той също така обвини Франция, че възпрепятства разследването й, отказвайки да предаде критични документи, казаха разследващите.

Франция се сблъсква с години на обвинения, че не е направила достатъчно, за да спре убийствата и въпросът е отровил отношенията между двете страни.

Президентът Пол Кагаме, който управлява Руанда скоро след геноцида, приветства неотдавнашното френско разследване като „важна стъпка към общото разбиране на случилото се“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar