Репортери без граници“ призовава френските правораздавателни органи да отхвърлят европейската заповед за разследване, издадена от България и насочена срещу Атанас Чобанов, български журналист, живеещ във Франция. Опасяваме се, че тази неоснователна заповед заплашва поверителността на източниците на журналистите.“

Това се казва в позиция на базираната в Париж международна организация по повод главния редактор на сайта „Биволъ“, разпространена днес. В нея се казва, че се подкрепя и искането от защитниците на Чобанов до френската прокуратура и външното министерство в Париж да не се съобразяват с българската заповед.

Съгласно член 694-31 от френския Наказателно-процесуален кодекс съдия може да откаже сътрудничество с такава европейска заповед, ако има сериозни основание да се смята, че тя противоречи на европейското законодателство за защита правата на човека, допълват авторите. Адвокатите на Чобанов също смятат, че изпълнението на българското искане неизбежно ще доведе до нарушаване на негови фундаментални права, защитени от Европейската конвенция за правата на човека и Хартата на основните права на Европейския съюз. В частност става дума за защита поверителността на източниците.

„Репортери без граници“ припомня, че на 2 август Чобанов е научил, че срещу него е издадена европейска заповед за разследване, изпратена от прокуратурата в София до колегите ѝ във Франция. „Българската прокуратура се опитва да злоупотреби с Европейския механизъм за сътрудничество, за да изнудва и тормози известен разследващ журналист“, коментира Пол Копен, ръководител на правния отдел на „Репортери без граници“. „Загрижени сме, че това искане може да доведе до нарушаване поверителността на източниците и да наруши свободата на Атанас Чобанов да изразява свободно позицията си. Поради това ние призоваваме френските правосъдни власти да не изпълняват заповедта.“

Чобанов е заподозрян в България за съучастие в изтичането на лични данни от НАП, но той не знае естеството на разследванията, поискани от българската прокуратура, която само заявява, че иска да го разпита. Само че европейската заповед за разследване позволява конфискуване на документи и устройства за съхраняване на данни от Чобанов, както и на сървърите на „Биволъ“ (базирани във Франция), а всичко това вероятно съдържа конфиденциална информация за източниците на „Биволъ“, обясняват от „Репортери без граници“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar