Започва процедура за освобождаване на Катица Янева от поста специален прокурор на Северна Македония. Това реши Съветът на прокурорите в Скопие след гласуване, завършило с девет гласа „за“ и нито един „против“, предаде скопската тв „Телма“. Янева се намира в ареста като заподозряна по случая „Рекет“.

С уволнението на Янева ще бъде прекратен и мандатът на останалите десет прокурори от Специализираната прокуратура. Остава неясно от кои редици ще бъде избран заместник на освободената от длъжност специална прокурорка.

Решението бе взето след осемчасово обсъждане, преглед на досието и доказателствата срещу Янева по делото „Рекет“. Съветът обеща, че най-късно до ден ще състави доклад, в който ще бъдат изброени доказателства срещу Янева за непрофесионални и недобросъвестни действия, добавя агенция „Фокус“.

Съветът може да предложи уволнението на Янева пред парламента, но за окончателно прекратяване на мандата ѝ се изисква две трети от депутатите да гласуват „за“. След това съветът трябва официално да обяви освобождаването на специалния прокурор от поста.

Делото „Рекет“ бе образувано в средата на юли, но скандалът се разгоря с пълна сила в началото на август, когато италианското издание „Ла Верита“ пусна серия видео- и аудиозаписи. Главно действащо лице се оказа бизнесменът Йордан Камчев, известен като Орце Камчев, който бе предложен от София за почетен консул на България в Охрид.

Според записите Камчев дал подкуп от 1,5 млн. евро, които трябвало да бъдат предадени на прокурорката Янева, за да прекрати делото срещу него за пране на пари, известно като „Империя“. Шоуменът и собственик на 1ТВ Боян Йовановски с прякор Боки 13 и бизнесменът Зоран Милески – Зоки Кичеец, рекетирали Камчев с обещанието, че срещу 8 млн., намалени впоследствие до 5 млн. евро, ще осигурят отмяна на ареста му. Тъй като решението трябвало да бъде подписано от спецпрокурорката Катица Янева, подозренията веднага се насочиха срещу нея.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar