Две от разкритите лаборатории нямат аналог – поне от 15 години насам няма открити подобни в България, казва главен комисар Любомир Янев

След закриването на специализираното правосъдие на 28 юли т. г. стотици томове разследвания срещу банди, създадени да грабят, мамят, палят, пребиват, изнудват хората, потеглиха към прокуратури и съдилища в цялата страна.

Къде да отидат, се определя от това къде са извършени престъпленията. Делата, които вече са започнати, останаха в Софийския градски съд.

Проблемите не закъсняха. Съдилищата започнаха като горещ картоф да си прехвърлят дела, спорейки за подсъдността им, тъй като бандите не са действали само на едно място.

Каква е съдбата на делата на специализираното правосъдие, ще проследим в поредица от материали.

Приключили са някои от делата срещу организирани престъпни групи (ОПГ) за наркоразпространение след закриването на Специализираното правосъдие.

Финализирането им се е случило в т. нар. граждански съдилища, установи проверка на „24 часа“.
В повечето случаи това е станало със сключване на индивидуални споразумения, одобрени от съдилищата.

Един от нашумелите преди 2 години случаи е за разбитата организирана престъпна група (ОПГ) с лидер Виктор Русия. Делото за производство и разпространение на наркотици бе прехвърлено от специализираната прокуратура на Софийската градска прокуратура и вече има развитие.

С условна присъда се отърва член на групата,

след като сключи споразумение с държавното обвинение, което Софийският градски съд одобри.
Еди Т. получи 3 г. условно с 5-годишен изпитателен срок и глоба от 10 хил. лв.

Мъжът е член на ОПГ от четирима водена от Виктор Русия, която бе арестувана на 7 октомври 2020 г. при акция на ГДБОП в София и областта. Разследването бе под надзора на спецпрокуратурата, която повдигна обвинения на четиримата.

В две бунгала на бивш пионерски лагер в с. Веринско, ползвани от Еди Т., бе открито цялостно оборудване за нелегално производство на синтетични наркотици – амфетамин и метамфетамин.

Друго оборудване за нарколаборатория на групата бе намерено в помещение в близкото село Житен. Извършени бяха 52 действия по претърсвания и изземвания в офиси, жилища и автомобили, ползвани от участниците. Бяха намерени общо над 250 кг амфетамин и метамфетамин в различна форма – таблетки, бучки, кристали, 4 кг таблетки с различно оцветяване и лого, реагиращи на полевия тест като екстази.

Полицаите иззеха и над 100 литра прекурсори, три таблетиращи машини, 4675 лв., 1500 евро, 3300 швейцарски франка. Общата пазарна стойност на наркотиците и прекурсорите е около 1 млн. лв.

При обиск в къща в Житен са открити метамфетамин, кофеин и лидокаин, MDMA, метадон, всичко на обща стойност 100 481 лева. В офис в София са намерени амфетамин, метамфетамин, кофеин, прокаин, МДМА, екстази на обща стойност 62 973 лева.

При личен обиск у един от участниците в джобовете на връхната му дреха униформените откриха два пакета с амфетамин с общо тегло 1 кг.

Друг участник в групата бе задържан в момент на продажба на над 6000 таблетки наркотик.
Тогава от спецпрокуратурата обясниха, че дилърите са действали предимно в кварталите „Надежда“ и „Люлин“,

обикаляли и районите около училища

„Групата е известна от дълго време, работи се по нея от 2018 г. Занимават се с производство, трафик и разпространение на наркотици.

По време на следствените действия са намерени две лаборатории. Според колегите, които са работили дълго време в отдел „Наркотици“, тези лаборатории нямат аналог – поне от 15 години няма такава намерена лаборатория в България“, каза след разбиването на групата главен комисар Любомир Янев, директор на ГДБОП.

Четиримата разделили дейността си така, че всеки всеки да има конкретна роля и по-трудно да бъдат засечени от антимафиотите. Комуникирали чрез криптирани съобщения в „Телеграм“.

Според Любомир Янев единият се е занимавал само с производството, други са се занимавали със съхранението на наркотиците, а трети е развивал дилърската мрежа.

Разкрити са били чрез внедряването на агенти под прикритие

След закриване на спецправосъдието делото бе изпратено в Софийския градски съд. Еди Т. който до момента не е осъждан, призна вината си.

От съдебния акт става ясно, че групата е действала от юли 2019 г. до 7 октомври 2020 г. на територията на София и страната.

Четиримата изкарват в ареста месеци наред, а по-късно Еди Т. е бил пуснат под домашен арест. Освен условна присъда и глоба от 10 хил. Еди Т. ще трябва да плати и 12 734 лева разноски по делото.

Фрико – в затвора, а групата му се споразумя с обвинението

Присъди получиха и 4-ма от организирана престъпна група за наркоразпространение в района на Дупница и Благоевград. На 5 януари т. г. при акция на ГДБОП бяха арестувани петима – Юлиян Мирчев – Фрико, синовете му Георги и Юли, Петрана Ж. и Павел Ст.-Барабата.

Те получиха обвинение от спецпрокуратурата. Делото бе прехвърлено на Благоевградската окръжна прокуратура и приключи срещу четирима от групата, сключили споразумение.

54-годишният Фрико бе осъден на 2 г. затвор за престъплението, извършено при условия на опасен рецидив. При ареста у него бяха открити 0,60 грама кокаин и 4,92 грама хероин за 540 лв.

Той излежа в Централния софийски затвор 22-годишна присъда за убийство и грабеж на унгарския тираджия Имре Фьодор на 9 април 2000 г. до Кресненското ханче. Тогава Фрико бе арестуван, но бързо се озова в Гърция, след като на 28 август 2001 г. успя да избяга от арестантската кола, с която полицаи от РДВР-Благоевград го караха към София.

Бягството бе уникално, защото Фрико разрязал покрива на автомобила и изчезнал в движение.

Преминал в Гърция с фалшиви документи, но там бе арестуван на 3 октомври 2002 г. с 250 грама хероин. Година по-късно в Солун получи 11-годишна присъда. През 2007 г. бе върнат у нас.

Фрико има и предишни присъди за опит за кражба на автомобил и престрелка с полицаи, както и за кражба в Благоевград. Сега отново е зад решетките с новата 2-годишна присъда.

Преди дни синовете му Юли и Георги също признаха вината си и сключиха споразумения с прокуратурата, одобрени от Благоевградския окръжен съд. Наложени им бяха наказания по 1 г. и 4 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок.

Те престояха в ареста до 24 май, когато бяха пуснати под домашен арест, а от 7 юли са с гаранция по 2000 лв., която вече е отменена. Георги е осъждан и преди, а Юли е реабилитиран.

Петрана Ж., на 37 г., също призна вина и мина на споразумение. Наложени бяха 10 месеца затвор при първоначален общ режим, защото в деня на акцията в село Дамяница държала кокаин, предназначен за пласиране. Все още не е ясна съдбата на петия участник в групата – Павел Ст.-Барабата.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar