От престоя зад решетките обвиненият рухнал, а съседите започнали да го отбягват

9000 лв. трябва да плати прокуратурата на пловдивчанина Н.К.Й., обвинен в незаконно производство на фалшиви шофьорски книжки. Това постанови Пловдивският окръжен съд на 4 ноември т.г. Мъжът е бил задържан на 7 април 2016 г., а производството срещу него приключило година по-късно.

Обвиненият твърди, че освен обичайните неимуществени вреди, е пострадал допълнително от изявление на пловдивски прокурор, който обявил в кой квартал са печатани фалшивите документи, а него е посочил като организатор на престъпна схема. Обвинителят говорил пред телевизионен екип, а в репортажа е показан и входът на блока, в който живеел пловдивчанинът.

След като бил задържан на 8 април 2016 г., му е наложена мярка „постоянен арест“ от Районния съд и потвърдена седмица по-късно на по-горна инстанция. Н.Й. останал зад решетките до 23 юни 2016 г., когато магистратите му определили „подписка“.

Наказателното производство срещу Н.Й. е прекратено, като той е получил постановление за това на 18 април 2017 г. То не е обжалвано и е влязло в сила 8 дни по-късно.

По-късно набеденият завел дело, в което претендира за обезщетение от 35 000 лева. Негов приятел описал пред съда вредите, които Н. Й. претърпял. По думите му след ареста и повдигнатото обвинение съседите започнали да го отбягват, той се затворил в себе си и му се наложило да продаде заведението си. От престоя зад решетките пловдивчанинът отслабнал, а психиката му рухнала.

Окръжните магистрати в Пловдив обаче уважиха иска в размер от 9000 лева, а решението им подлежи на обжалване.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar