59-годишният Румен Райчев, който изчезна на 31 октомври и 19 дни по-късно бе открит мъртъв до вилна зона „Лозята“ край Добрич, е бил пребит до смърт със сап. Почти всичките му ребра били потрошени и той издъхнал в мъки.

Още първия ден криминалистите изключили версията за грабеж, тъй като в дрехите на жертвата били открити непокътнати над 100 лв. Трупът лежал до автомобил с потрошени стъкла, а наблизо била намерена окървавена дървена дръжка на лопата.

За убийството е задържан 56-годишният Иван Ж. Той работел като фаянсаджия – лепял плочки на строителни обекти. Познавал се с Румен, който бил самотен и живеел само с майка си.

Проверяват се 2 версии за убийството – едната е, че до зверския побой се е стигнало след скандал на лична основа, а другата, че в дъното на престъплението стои ревност.

Иван е направил самопризнания. Според криминалисти той е проследил жертвата си до мястото на убийството. Там потрошил предното и задното стъкло на автомобила на Румен.

Иван бил семеен с 2 големи деца.

Убийството е разкрито само за 4 дни. След намирането на трупа, цялата полиция в Добрич била вдигната на крак. Екипи от София и Варна пък помогнали при изследването на биологичните и трасеологичните следи, открити на мястото на убийството.

Извършена е и ДНК експертиза на следи от кръв, която уличава задържания. Той бе оставен в събота от окръжния съд зад решетките, но има право да обжалва пред апелативния съд във Варна.

През цялото време разследването е ръководено на място от наблюдаващия прокурор, имаше полицаи, които почти не бяха спали тези 4 дни, за да съберат безспорни доказателства, каза висш магистрат.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar