Прокуратурата продължава да крие информация за хода на разследването на инцидента с моторна шейна, при който на 2 февруари загина 4-годишният син на доскорошния транспортен министър Ивайло Московски, избран от правителството за вицепрезидент на Черноморската банка.

Казусът, който първоначално се разследваше под надзора на Софийската окръжна прокуратура, от месеци е в Софийската градска прокуратура. Единственото обяснение, дадено за прехвърлянето, е, че към момента на престъпния резултат Московски е бил министър.

Шефката на градската прокуратура Емилия Русинова каза пред „Сега“, че делото е на производство и че без съгласието на наблюдаващия прокурор не може да даде никаква информация. Наблюдаващият прокурор обаче не разрешава да бъде огласено дори името му, камо ли да даде подробности на какъв етап е разследването, какви са изводите от експертизите, има ли повдигнати обвинения, докога е последното удължаване на срока на разследването.

Според източници на „Сега“ разследването, водено от националното следствие, е стигнало до извода, че трябва да бъде търсена отговорност от Московски, защото според инструкциите на шейната, с която стана инцидентът, тя е трябвало да бъде ползвана от максимум един човек. Вече месеци наред обаче папките по делото с тези изводи събират прах в прокуратурата. Доскоро експертизите се сочеха като причина за протакане на делото.

Мълчанието е стратегията на прокуратурата още от самото начало на този случай. Първо на обществото дори не беше съобщено как е станала катастрофата с мощната машина, управлявана от министъра. По неофициална информация тя се е ударила в дърво. Прокуратурата мълча 5 дни по случая, а след това обяви, че делото за причиняване на смърт по непредпазливост е прехвърлено за разследване в националното следствие.

„По делото следва да бъдат разпитани голям брой свидетели и да бъдат назначени множество съдебни експертизи и други действия по разследването, част от които изискват и специфични знания за разрешителния режим и правилата за ползване на моторни шейни“, заявиха тогава обвинителите.

Московски подаде оставка от министерския си пост заради катастрофата край Своге, при която загинаха 20 души.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar